Lássunk tisztán

Az Autótechnika júniusi számával mi is zárjuk a 2020-as év nem akármilyen első félévét. Szinte mindenre igaz ma az, amivel az Editorial is foglalkozik: újratervezés, tele bizonytalansággal.

Az újságírás gyakran él „Lássunk tisztán!” felcímmel, ebből mi sem maradunk ki…

Szakképzésünk soron következő reformja alaposan átszabja az autós szakmák képzésének minden ágát. A hivatalos szövegek „tengeréből” merítőhálóval kiemeltük a minket érintő képzéseket. Ismerjék a szülők, az általános iskola tanárai, a pályaválasztók most mire számíthatnak. Arra nincs garancia, hogy ami most kezdődik az úgy is marad… (Ez a cikk a honlapon mindenki számára elérhető.)

A rendelet-forgatagban (mert rendre változnak, győzzük követni) az európai gépjárműves előírások között eligazodni nem könnyű. Megpróbáltunk segítséget adni az eligazodáshoz. Indokoltnak tűnik, mert szakmai körökben is sok a tisztázatlanság, a „nyomkövetési” elmaradás. Van ebből kiút – mutatunk rá a cikkben.

Az autók, motorok világában napjaink szakirodalma nagyon egyoldalú: a gépészet lerágott csont, a rendszerek irányítástechnikája, „agyak”, szoftverek, kapcsolt rendszerek, kommunikáció van előtérben. Két nagy anyagot is olvashatunk erről, hogy le ne maradjunk…

A villanymotoros nyári szabadegyetem természetesen folytatódik, amennyire előre látunk, ezzel ezt az évet kitöltjük.

Ebben a hónapban két kiemelt témánk is van. Az egyik az ADAS igényelte kalibráció. A világ vezető diagnosztikai műszergyártói mind kínálják, ebből most kettőt mutatunk be. A műveletek pontos elvégzésének jelentősége egyre nagyobb!

A másik téma a kenéstechnika, motorolaj téma. Újságbehúzásunk is ebből ad ízelítőt (ENEOS katalógus).Ha valaki azt gondolja, hogy már mi is mindent elmondtunk ebben a témában, bizony téved. Napjaink forszírozott motorjaiban az olaj, mint illesztett alkatrész, szerepe rendkívül meghatározó. Az olajok teljesítőképessége is pontosan kiszámított. Erre a BIO szíjak élettartam problémája – erről írunk! – erősen fókuszál. A témát, jelezzük előre, következő számunkban folytatjuk. Szó esik, most kirészletezve, a DPF réméről, az olajhamuról is.

A diagnosztikában is van mindig megújuló kínálat, most a füstölőknél.

A javítófényezés sem áll le a fejlesztésben, egyre „gyorsabb” anyagok érkeznek, melyek a munkavégzést könnyítik, a műhely gazdaságosságát fokozzák (Spies Hecker -Speed-TEC).

Látogasson el Zircre! Az agrárműszaki emlékek gyűjteménye számos ősmotor ritkaságot is tartalmaz. Beszámolónk ízelítőt ad ebből.

A szakma elmaradhatatlan és elengedhetetlen témája nem maradhat ki: visszahívások, rendeletmódosítások.

És egy ajánlás: akik játszani szeretnek és játszva még egy keveset tanulni is, nyissák meg a honlapon (autotechnika.hu) a Quiz 3. fordulójának feladatsorát.

 

üdvözlettel
dr. Nagyszokolyai Iván
főszerkesztő