Ipari technológia garázsipari alkalmazhatósága

A csavarok és anyák meghúzására használt impulzuskulcsok olyan helyeken használatosak, ahol a hagyományos csavarkulcsok és a nyomatékkulcsok nem elegendők. Ez többnyire ipari környezetben történik, ahol a hatékonyság és a megbízhatóság kulcsfontosságú. A modern impulzuskulcsok általában nagy nyomatékot és precíziót kínálnak és számos funkcióval rendelkeznek, mint például az állítható nyomaték, sebesség, fordulatszám, valamint az intelligens csavarzárási rendszer. Az impulzuskulcsok széles körben használatosak minden iparágban, ahol csavar van és annak nyomatékra húzása minőségi követelményt jelent.

Az ütő, illetve impulzuskulcsokról korábban ebben a cikkünkben írtunk. Működési elve az impulzus erőt alkalmazza a csavarok és anyák meghúzására. Az impulzus erő egy rövid ideig tartó, nagy erőimpulzus, amelyet speciális mechanizmus hoz létre. A rotációs ütőerő létrehozását kettő, három vagy négy kalapácsból és egy üllőből álló mechanizmus végzi. A villanymotor meghajtja az egymáson felütközött kalapács és üllő együttesét, az üllő feszülésével az egymáson felütközött bütykök/fülek tovább forogva egymásnak feszülnek és egymáson elmozdulva fejtik ki a kalapácsütést(eket)/impulzusokat; ezáltal a forgó mozgást 90 fokkal elfordítva és tengelyirányú erővé alakítva. A kulcs és az aljzat mérete hatással van arra, hogy a csavarkulcs milyen munkákra képes.

Az impulzuskulcsok különböző méreteket és nyomatéktartományokat kínálnak, így kiválasztható az adott feladathoz legmegfelelőbb modell. Az impulzuskulcsok általában két típusra oszthatók: a feszültség-vezérelt és a nyomaték-vezérelt impulzuskulcsokra. Joggal vetődik fel a kérdés, ismert kulcsaink (márkákat szándékosan nem mondunk) közül melyik hova tartozik.

A mindannyiunk által jobban ismert, szemünk és kezünk által megszokott napi alkalmazású kulcsok általában nyomaték-vezéreltek, ami azt jelenti, hogy az eszköz az előre beállított nyomatékerősség alapján ad impulzusokat és ezáltal biztosítja a megfelelő csavarozási erőt. 

Ezzel szemben a tárgyalt Panasonic impulzuskulcsok feszültség-vezéreltek, ami azt jelenti, hogy az eszköz a beállított feszültség értékének megfelelően állítja be az impulzusokat és ezáltal a megfelelő nyomatékot hozza létre a csavarok meghúzásakor. Az impulzusos csavarbehajtók általában pontosabbak, mint a nyomaték-vezérelt működési elvű csavarbehajtók. Ennek az az oka, hogy az impulzusos csavarbehajtók olyan impulzusokat alkalmaznak, amelyek hatékonyabban képesek elérni a kívánt nyomatékot, mint a hagyományos nyomaték-vezérelt csavarbehajtók, megfelelő nyomatékkal húzzák meg a csavarokat és anyákat anélkül, hogy károsodást okoznának az anyagban.  Az impulzusos csavarbehajtók által alkalmazott impulzusoknak egyedi karakterisztikájuk van, amely lehetővé teszi, hogy a csavarok meghúzása pontosabban történjen meg. Ennek köszönhetően az impulzusok sokkal hatékonyabbak a csavar behajtásában, mivel azok rövid idő alatt képesek elérni a maximális nyomatékot.

Az impulzusos csavarbehajtók másik előnye, hogy azok általában könnyebbek és kisebb méretűek, mint a hagyományos nyomaték-vezérelt csavarbehajtók. Ezáltal az impulzusos csavarbehajtók sokkal kényelmesebben használhatóak, könnyebben hordozhatóak munkahelyről munkahelyre, számítógép vezérelt és felügyelt működésüknek köszönhetően 30 különböző nyomaték állítható rajtuk, a kívánt nyomaték elérésekor pedig – a kulcs leállásával egyidejűleg - visszajelző lámpa mutatja a kezelőnek/szerelőnek a húzást befejezését.

Az impulzuskulcsok használata általában magasabb árkategóriába tartozik, mint a hagyományos nyomaték-vezérelt kulcsok. Azonban a nagyobb szervizek, márkaszervizek körében is érdemes lehet az impulzuskulcsok használata, még akkor is, ha magasabb a költségük, mivel az impulzuskulcsok számos előnyt nyújtanak a hagyományos kulcsokkal szemben: hatékonyabban tudják meghúzni a csavarokat a megfelelő nyomatékkal és lehetővé teszik a pontosabb és konzisztensebb csavarbehajtást. Ez fontos lehet, ha a gyártó által megkövetel minőségbiztosítás kritikus szigorral követeli meg a kötések minőségét. Kisebb és könnyebb méretük megkönnyíti a munkavégzést a nehezen elérhető helyeken is, a munka gyors és pontos, ami növeli a termelékenységet és csökkenti a munkaidőt.

A Panasonic impulzuskulcsait Magyarországon a Mint Kft. forgalmazza: https://mint.hu/

A kulcsról videó is megtekinthető: