Digitális fényszóróbemérő MAHA MLT 3000

A frankfurti Automechanika kiállításon bemutatott MAHA MLT 3000 a korábbi, autógyártókkal együtt készített MAHA Lite3 fényszóróbemérő készülék utóda, melyet mindenféle AFL-rendszer és LED-es fénykéve értékeléséhez fejlesztettek ki.

A digitális kamera a fényszóró tompított fénykévéjét CMOS kamerával tapogatja le, a képet digitalizálja, majd mikroprocesszora révén a képet feldolgozza a sötét-világos határvonal megállapítása céljából. A határvonalat képernyőjén grafikusan megjeleníti, illetve helyzetét numerikusan is megadja.

 

(A CMOS egy digitális integráltáramkör-építési technológia, neve az angol Complementary Metal-Oxide Semiconductor kifejezésből származik, jelentése komplementer fém-oxid félvezető. Felhasználása képdigitalizáló képalkotás.)

Az MLT 3000 Bluetooth-kapcsolattal képes a mérési eredményeket PC-re vagy nyomtatóra átvinni.

A gépkocsi hossztengelyéhez történő pontos kamera tájolását a készülékben raszterháló segíti, valamint automatikus vízszintezés segíti a kamarapadozatból származó ferde állás korrekcióját.


Hella SEG V

KAMERABÁZISÚ FÉNYSZÓRÓBEMÉRŐ KÉSZÜLÉK

A készülék kijelzője 7 collos TFT képernyő, más néven aktív-mátrix kijelző. Az autósszakmában ez még újdonság, ismerkedjünk meg vele. A TFT rövidítés feloldása Thin Film Transistor, tehát „vékonyfilmes-tranzisztor”. Az LCD, azaz folyadékkristályos kijelzőkkel szemben a TFT-kijelző minden egyes képpontja egy saját tranzisztorból áll, amely aktív állapotban elő tud állítani egy világító pontot. Az ilyen kijelzők világossága és kontrasztja ezért érthetően nagyobb, mint a hagyományos LCD-kijelzőké. Ebben az összefüggésben aktív-mátrix kijelzőkről beszélünk. A készülék WiFi kapcsolatú PC-hez vagy közvetlenül nyomtatóhoz.


Beissbarth ICperform beam

A Beissbarth cég az Automechanikán mutatta be az „ICperform beam” nevű automatizált fényvető bemérő berendezését. A CMOS kamerával és a nagy sebességű DSP-vel (digital signal processor) végzik a képalkotást és képfeldolgozást. A berendezés további újdonsága, hogy automatikusan áll rá a bemérendő fényvetőre, és az iker lámpatesteket egy beállításban tudja mérni, és nem kell 1 méternél közelebb vinni a fényvetőhöz. A berendezés elsősorban nagy kapacitású vizsgasorokhoz készült. Mérési tartománya: optikai tengely felfelé 25 cm/ 10 m, lefelé 51 cm/ 10 m, jobb és balra 50 cm/ 10 m, a középpontól való eltérés tűrése ±1 cm.