Csodák palotája

Ha Gödöllő kerül szóba, akkor egy gépészembernek, legyen mezőgazdasági technikák iránt érdeklődő, vagy erőgépes vagy motoros, vagy legyen a szerelme a gőzgép, csak egy dolog jut eszébe, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődés-történeti Szakmúzeum, a Csodák palotája.

A rendkívül gazdag, műfajában a világ legjelentősebb gyűjteményei, műszaki múzeumai sorába tartozó szakmúzeum küldetése a mezőgazdasági technikák történetének, tudományos és technikai vívmányainak bemutatása. De ez egyben egy távoli korokra visszanéző technika--kultúrtörténeti gyűjtemény, mely 10 ezer négyzetméter területen, állandó és idő-szakos kiállításokkal várja látogatóit.

 

A

 Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődés-történeti Szakmúzeum 1987-ben készült el. A múzeumi funkciót maradéktalanul kielégítő, impozáns épületkomplexum, illetve intézmény ma a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Műszaki Intézetének Műszaki Tudástranszfer Központja egységeként működik.

A Szakmúzeum feladata az egész ország területén a múlt mező- és erdőgazdasági termelőeszközeinek (gépek, berendezések) felkutatása, gyűjtése, azonosítása, rendszerezése, a hazai kulturális örökség részét képező mezőgazdasági technikatörténeti értékek ápolása. A technikatörténeti összefoglaló kiállítás alapvető feladatának tekinti a kor társadalmi és kulturális környezetében megjeleníteni, bemutatni a technikai fejlődés folyamatát, az agrár-technikatörténetet. 

A színvonalas, tudományosan megalapozott, széles körű ismeretterjesztéshez időszaki és állandó gépfejlődés-történeti kiállításokon és bemutatókon a műszaki eszközök és tárgyak eredeti rendeltetésüknek megfelelően működve, aktív módon mutatják be a kor műszaki megoldásait, a gépeket és a dolgozó ember munkakörülményeit, az élelem-előállítás történetét a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen, impozáns környezetben. 

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.