A magyar gyújtógyertya­gyártás története – 10. rész

A Bakony Művek 1988-ban ünnepelte alapításának 50. évfordulóját, és a 80-as évek a cég aranykorának tekinthetők. Ebben az időben a legjobb 20 magyar vállalat között volt számontartva, 4500 fős kollektívájával, exportképes termékeivel. Széles nemzetközi kapcsolata főleg a KGST-n (Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsa) belüli országokkal volt, a szállítások 5 éves nemzetközi szerződések alapján történtek. A termékek ezenkívül tőkés exportra és belföldre is készültek. Az autóvillamossági termékek gyártása kezdetben licenc alapján történt, később az új generációs termékek az autógyárakkal együtt fejlesztve készültek. 1953-tól 1988-ig a Bakony Művekben több mint 120 különféle terméket gyártottak, a kezdeti sallertől az elektronikus gyújtáselosztó mérőpadig.

 

Vezérigazgató-váltás a Bakony Művekben

Több mint tízévnyi, a Bakony Művek életét jelentősen befolyásoló munka után Sós Gyula vezérigazgató más, magasabb beosztásba került. Tevékenysége során több olyan változást hajtott végre, amely a Bakony Művek fejlődéséhez nagymértékben hozzájárult.

Elindított olyan fejlesztéseket, szereléstechnika, gyújtógyertya-beruházás, amelyek több mint harminc év eltelte után is időtállók (Flexmont Kft. és Bakony Ipari Kerámia Kft.), egyedüli maradékai a valamikor nagy múltú Bakony Műveknek. Sajnos a rendszerváltás után az egymást követő vezetések 2007-ben felszámolásba vitték a sok jól képzett, magas szintű technológiákat ismerő, kiváló szakembereket magának tudható vállalatot. Ezek a szakemberek később Veszprémben és a környéken létrehozott cégekben kamatoztatták szakmai tudásukat.

 

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.