Aerodinamikai koncepciók az autógyártásban 1945-ig

Audi Museum Mobile

Cím: Auto-Union-Straße 1,
85057 Ingolstadt, Németország

Nyitvatartás
2023. november 18-tól 2024. június 9-ig
H.–P. 9:00–17:00
Szo. / V. / ünnepnapokon 10:00–16:00

Felnőttbelépőjegy: 5 €

Az Audi gyári múzeum Ingolstadtban, az Audi Museum Mobile időszakos kiállítást rendezett a gyári múzeumban, ahol egyébként a gyári állandó kiállítás is található. Az időszakos kiállítás témája és címe: „Aerodinamikai koncepciók az autógyártásban 1945-ig”. Az Audi is erősen érintett már a korai fejlesztési időszaktól kezdve. A kiállítás egyik, ha nem a legfontosabb szereplője az aerodinamika egyik első autótechnikai alkalmazója, feltalálója, fejlesztője, a magyar származású Járay Pál (1889–1974). Járay munkássága*, az általa tervezett, elvei szerint karosszált autók méltó helyet kapnak a kiállításon.

A repülés által ihletett technikusok nem sokkal 1900 után kezdtek versenyzés céljára aerodinamikus járműprototípusokat építeni, hozzáigazítani a gépjárművek karosszériaformáit a légáramláshoz, a légellenállás csökkentése végett. Az általános motorizáció kezdetén, az 1920-as években kezdték a repülőgépmérnökök felismerni az aerodinamika fontosságát a légellenállás és a motorhajtóanyag-fogyasztás csökkentésében, valamint az autók hosszú távot teljesíteni tudó alkalmasságának javításában.

Csak az 1930-as évek második felében honosodott meg fokozatosan az áramvonalasítás az autógyártásban, és a közlekedés más területei is felhasználták az aerodinamika előnyeit a haladás és a modern mobilitás érdekében.

Az Audi Múzeum abszolút kuriózumnak tekinthető kiállítása ezt a fejlődést dokumentálja – az aerodinamikai kutatás fontos személyiségeitől a versenyzésen át a sorozatgyártású modellekig. Az egyedi és ritka járművek a hatékonyság, a fenntarthatóság és a dizájn közötti kapcsolatot szemléltetik különböző aspektusokban.

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.