A magyar gyújtógyertyagyártás története – 9. rész

Két és fél évnyi előkészítő munka után 1982. november 3-án átadásra került a veszprémi Bakony Művek legnagyobb beruházása. Ez lehetővé tette, hogy korszerűbb gyújtógyertya kerüljön gyártásba, hatékonyabb gépeken, nagyobb mennyiségben. Ez a munka a licencadó angol Smiths Industries Ltd., a MOGÜRT Külkereskedelmi Vállalat és a Bakony Művek együttes munkájának az eredménye volt. A résztvevők a beruházás során betartották a szerződésben vállalt kötelezettségeket, ezért az átadás a tervezett időpont előtt valósult meg. A KLG gyújtógyertya évtizedeken keresztül a világ vezető gyújtógyertyamárkái között szerepel.
 

A KLG gyújtógyertya-beruházás ünnepélyes átadása

Az átadáson Sós Gyula, a Bakony Művek vezérigazgatója a Smiths Industries Limited cégről elmondta, hogy több évtizedes gyújtógyertyagyártási tapasztalattal rendelkeznek, emellett gyártóberendezések készítésére specializálták magukat. Berendezéseikből vásárolt többek között a General Motors, az ACDelco és a Champion cég. Eddig 17 országba adták át licencüket, gyártástechnológiájukat. Szólt arról, hogy hazánkban több mint egymillió személygépkocsi vesz részt a forgalomban, és ezek magas színvonalú gyújtógyertya-ellátása hazai termékkel komoly importmegtakarítást is jelent a népgazdaságnak.

Az új gyárban készülő, magas minőségi követelményeknek megfelelő termékből jelentős rész a tőkés piacon lesz értékesítve. Beszéde befejező részében köszönetet mondott a beruházás gyors és hatékony megvalósításáért az állami pénzügyi szerveknek, a kivitelező építőipari és szerelővállalatoknak, a vállalat minden dolgozójának, aki részt vett a gyújtógyertyagyártás rekonstrukciójában.

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.