Akik szívét a Jendrassik-motor hangja megdobogtatja…

Jendrassik György neve szakmai körökben, sokaknak, a dízelmotorok világában élőknek, nem ismeretlen. A két világháború közti években, rövid ideig még a II. világháború után is a vasúti motortechnikában a Ganz–Jendrassik név fogalom volt, és több országban is ismert, elismert. A nevet egy ideig gyalázatos hazai politikai erők nyomására agyonhallgattatták, de lassan visszatérhetett, elfoglalva helyét a nagy magyar műszaki alkotók, feltalálók között.

Sokak örömére szolgál, hogy egy-egy megmaradt motorját feltámasztják, lelket lehelnek bele – a motor elindul. Miután tüzelőanyag-adagoló rendszere egészen más, mint dízelmotor társainak, ezért az újraindítás nagy kihívást is jelent a gépész embereknek. Illő vele nekünk is foglalkozni, ne maradjon ez adósságunk.

Az apropót a Dízeladagoló- és Dízelmotor-javítók Szakmai Egyesülete nyári találkozója adta, amikor is a csapat Bócsán, a Kiskopárdi-műhelyben gyülekezett. Tudtuk, hogy mi vár ránk, de az élmények mindig kellemesen meghaladják a várakozást is. Két Jendrassik-motort is beindítottak, bemutatták jellegzetes hangjukat. Ezeknek aurájuk van…

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.