A magyar gyújtógyertyagyártás története – 7. rész

A Bakony márkanevű gyújtógyertya konstrukciós és technológiai fejlesztésekor a szakembereknek a minőség javítása adta a legtöbb feladatot. Nem volt könnyű elfogadtatni a hazai gyújtógyertyát, hiszen olyan márkákkal kellett állni az összehasonlítást, mint a Marelli Marelli, a Bosch vagy a Champion. Mindehhez társult a rossz emlékű Timkor gyertyák híre, valamint az első „Bakony” szériák sem voltak éppen kifogástalanok. Végül is a fejlesztések sora olyan eredményt hozott, hogy a kezdeti nehézségek után a vásárlók többsége elégedett volt a Bakony gyújtógyertyákkal.


A KLG gyújtógyertya licencvásárlásának előzményei

A gyártás közben azonban kiderült, hogy a gyújtógyertya minőségét nagymértékben befolyásoló szigetelő kiégetését végző alagútkemence bizonytalan működése, a szigetelő alapanyaggyártásának nem egyenletes minősége milyen nagy hatással van a kész termék minőségére.

Ezt a problémát ismerte a vállalat vezetése, és Sós Gyula vezérigazgató 1980. év elején a gyújtógyertya fejlesztésének további lehetőségeiről adott tájékoztatást.

Az üzleti lehetőség tanulmányozására Tóth László, az Általános Gyáregység műszaki vezetője külföldi útja során találkozott Trevor Leaderrel, az angol Smiths Industries gyár igazgatójával és a magyar származású Hajdú Szabolccsal. A találkozón szintén részt vett a magyar származású Gortvay István is, aki a Lodge gyújtógyertyagyár igazgatója volt. A látogatás célja a gyújtógyertyalicenc- és know-how-vásárlással kapcsolatos információszerzés volt.

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.