Kaáli-autómúzeum

Kaáli Nagy Géza professzornak, aki hírnevét a Kaáli-intézetek alapítójaként szerezte, régi vágya vált valóra, a veterán autók szerelmeseinek nagy örömére. Az elmúlt néhány év alatt létrehozta Magyarország legnagyobb és legváltozatosabb gépjárműgyűjteményét, hivatalos nevén a Kaáli Autó-Motor Múzeumot. A 130 darabból álló, autómúzeum rangra emelkedett gyűjtemény, egy Balaton-felvidéki kis faluban, Dörgicsén, 2020 szeptemberében nyílt meg a nagyközönség előtt is.

Szerkesztőségünk egy júliusi vasárnapra kért látogatási lehetőséget és szervezett közel 50 fős csoportot, mivel a múzeum csak előzetes regisztrációval látogatható. Lásd erről honlapjuk információit (https://automotormuzeum.hu). A mi csoportunk a hazai autóműszaki élet jeles képviselőiből és a bajánsenyei Öreg Járművek Klubja Egyesület tagjaiból állt össze. Olyanok, akik szívesen beköltöztek volna pár napra…

A vasiak és Sopronból néhányan stílszerűen veterán gépjárművekkel érkeztek. A múzeum már a környezetével elvarázsolja az ideérkezőt, a balatoni panoráma, a múzeumterület rendezettsége, szépsége, ápoltsága mindenkit megragad. Sejteni lehetett, mely bizonyossá is vált: szent helyre érkeztünk, ez a mi világunk. Kaáli professzor fogadott (!), közvetlensége, nyitottsága sugallja, hogy az automobilizmus szeretete, „sztorija” köt össze bennünket. Aki eddig nem ismerte őt, az már az első percek beszélgetése után is úgy érzi, hogy nagyon egy hullámhosszon vannak.

A kiállítási térbe lépve, végigsétálva a termeken, a rend, a patikatisztaság, a kiállítás darabjainak tökéletes állapota, ápoltsága, ragyogása fogja meg a látogatót. Az összes jármű üzemképes és eredeti, újszerű vagy felújított, restaurált állapotban tekinthető meg, teljes pompájukban. Nagy Péter restaurátor szakértő keze nyoma mindenütt jelen van.

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.