Mi a legértékesebb anyag az autóban?

Miért lopják az autókatalizátorokat több fejlett motorizációjú országban, leszerelve, levágva az éj sötétjében? Elsősorban az USA-ban ismét élénk a „mozgalom”, de már átterjedt Európára is (Anglia, Franciaország, Németország). A kincskeresés ezen módja nem mai keletű, de ma igazán megéri. A válasz egyszerű: mert ezzel a tolvajok pénzt tudnak keresni. Van rá vevő, és jó árat fizet érte. Vajon miért nem arany ékszereket lopnak? Erre is egyszerű és igencsak meglepő a válasz: olyat kell lopni, ami az aranynál sokkal értékesebb, és kisebb a rizikója. Az autókatalizátor ilyen.

Mi van a katalizátorban, a koromszűrőben, ami ilyen komoly értéket képvisel? Nemesfémek, egyszerre kettő vagy három különböző fajta. Ezek a platinacsoport (PGM) tagjai, katalizátorokban a platina (Pt), a palládium (Pd) és a ródium (Rh).

A PGM-csoportba tartozó nemesfémek piacra kerülő mennyiségének 71%-át az autókatalizátorokban használják fel. Az autóipar platina iránti kereslete a teljes platinakínálat körülbelül 40%-át teszi ki. A palládium és a ródium autóipari felhasználása a teljes palládium piaci kínálat 80%-a, illetve 85–90%-a a ródium-felhozatalnak.

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.