Emelők csereintervalluma és karbantartása

Bármely garázsban és műhelyben a járműemelő az egyik, ha nem a legfontosabb garázsberendezés. Ha nem működik, jelentős probléma a műhely aznapi működésére, termelőképességére, jövedelmezőségére. Mint minden berendezés esetében, az emelőnek is élettartama van, és itt is igaz, hogy napi használatukkal és életkorukkal költségük természetesen nő.

A járműemelő élettartama számos tényezőtől függ:

A márkaszervizekben a napi használat során naponta akár 30 alkalommal is használatra kerülhet egyetlen emelő. A járműemelő típusa / gyártmánya / modellje - függetlenül attól, hogy felvonói elektromechanikusak, elektrohidraulikusak, földben vannak-e, a talaj felett, mind befolyásolják a várható élettartamot, csakúgy, mint a gyártó, az alkatrészek és a beszerelés folyamatának minősége.

A karbantartás természetesen itt is elsődleges tényező - a gyártói irányelveknek megfelelően rendszeresen karbantartott és karbantartott járműfelvonók tovább tartanak, mint a nem megfelelően karbantartottak, késleltetik a költséges berendezések cseréjét. Nem az a kérdés, hogy egy járműemelő meddig marad üzemképes, hanem az, hogy mennyibe kerül egy járműemelő folytonos karbantartása és javítása, mielőtt csereéretté válik.

Ökölszabályként elmondható, ha egy javítási költség a fele a csereberendezés költségeinek, akkor ideje lehet a csere tervezésén gondolkodni.

Ha egyszerre kell cserélni az összes emelőt a műhelyben nagyon költséges és a napi munkát zavaró folyamat lehet. A forgalmazók egy része kínál felvonó-cserealkatrészeket, amelyek a zökkenőmentessé teszik a javítási időszakot. A forgalmazókkal a berendezésre vonatkozó szolgáltatási szerződés megkötése a legjobb módja annak, hogy a szerviz a lehető leghosszabb ideig késleltethesse a cserét. A megfelelően felkészült forgalmazók átfogó karbantartási csomaggal rendelkeznek, amelyek igénybevételével az emelőberendezés szervizelése biztonságosan és hatékonyan kivitelezett.

Mindaddig, míg nincs karbantartási csomag, és a szerviz magára van utalva, az alábbi ellenőrzési lista segít:

  • Ellenőrizze az egyes csápok beállító reteszeinek megfelelő működését.
  • Ellenőrizze az összes kábelcsatlakozást, csavart és csapot a megfelelő felszerelés és nyomaték biztosítása érdekében.
  • Vizuálisan ellenőrizze a biztonsági elemeket a megfelelő működés érdekében.
  • Kenje meg az oszlopokat emelőzsírral, vagy egyéb hajtóműolajjal.
  • Ellenőrizze az összes horgonycsavart, és szükség esetén húzza újra.
  • Ellenőrizze az összes forgókar csapszegét, hogy megbizonyosodjon arról, hogy megfelelően vannak-e rögzítve.
  • Ellenőrizze a kábel feszességét, és szükség esetén állítsa be.
  • Ha a felvonó felső mikrokapcsolóval van felszerelve, ellenőrizze a megfelelő működést.

Drótkötelek ellenőrzése és karbantartása:

Minden emelő kábelt három-öt évente cserélni kell, vagy ha sérülés látható. Az emelőzsírok, hajtóműolajok, drótkötélkenőanyagok bejutnak a drótkötelek szálaiba, hogy megakadályozzák a károsodást. Kenje meg kábeleit három havonta (évente négyszer). Ha bármilyen kábel sérült, távolítsa el és azonnal cserélje ki. A gyárak által ajánlott ökölszabály: ha egyetlen nap alatt hat véletlenszerű vezetéket lát kiállni egyetlen kábel hosszában (az összes szál vizsgálatakor), akkor a teljes kábelt ki kell cserélni. Ezenkívül, ha három törött vezetéket lát egyetlen szálon egyetlen nap alatt, akkor szintén ki kell cserélnie a teljes kábelt.

Más szavakkal, amikor elkezd látni, hogy a huzalok kilógnak a szálakból, függetlenül attól, hogy mind egy szálon vannak-e, vagy a teljes kábel hosszában el vannak terítve, akkor ki kell cserélnie ezt a kábelt.

Ezzel szemben nem feltétlenül kell kicserélnie azokat a jó kábeleket, amelyek véletlenül a hibás kábel (ek) közelében vannak.

Ha a kábel eredeti átmérője 10%-val csökkent, akkor elhasználódott cserélni kell. Ez a különbség csekélynek tűnhet, de egy 6300 kg teherbírású emelő esetén a kábelt 5700 kg terhelésre tervezik, feltételezve, hogy nincs más szerkezeti sérülés. Ez minden körülmények között nagy különbség, de különösen nehéz tehergépjárművek emelésekor.

Kábeltárcsák és vezetőgörgők ellenőrzése:

Minden olyan pontot meg kell vizsgálni, ahol a kábelek érintkeznek a tárcsákkal. Keresse a kopás jeleit. Ha a felület sérült vagy érdes lett, az kihat a kábelekre. Ezeknek az alkatrészeknek az ellenőrzése egyszerű: egyszerűen nézze meg és kenje meg. A tárcsatengelyek a szokásos kerékcsapágyzsírt, a tárcsák és a vezetőgörgők hajtóműolajat vagy hasonló nehéz kenőanyagot igényelnek. (Küllei)