Gyári K érték a négyzetben

Az ENSZ-EGB 24. számú előírásának III. fejezete a kompressziós gyújtású motorral felszerelt gépjárműveknek a motor által kibocsátott látható szennyező anyagok tekintetében történő jóváhagyásáról szól. Nagyon hasznos, lehet mondani példaértékű abban az előírásban, hogy kötelezi a gyártót a dízelüzemű gépjárművek motorjának gyári füstölésérték megadására és feltüntetésére. Igen, de az előírás számos részletét a technika már meghaladta.

Hasznos ez a gépjárműfenntartóknak, a műszaki vizsgát végzőknek is, mert ez az érték – a gyári érték – szolgál első helyen a környezetterhelési minősítés határértékeként. A rendelet ugyan ezt a felhasználási lehetőséget nem mondja ki, de azt senki nem mondta, hogy nem vezethető le belőle…

A mérési módszer a gyári adatmegadáshoz és a műszaki vizsgához jó közelítéssel azonos! Teljes (motor) terhelésű szabadgyorsítás. Padlógáz a rendeletben megadott módon és ideig, ismétlésekkel, elfogadási feltételekkel. E folyamatban a kilőtt füstpamacs maximális sűrűségértéke, K számmal kifejezve, a füstölés értéke. Az elfogadott mérések eredményének átlagát vetjük össze a gyári értékkel. A mérőműszerre vonatkozó specifikáció is azonos. Az ENSZ-EGB 24. definiálja a füstölésmérő műszert és a mért értékből a jellemzők számítási módját.

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.