Csapágyhézag-mérés Plasticgauge szállal

Egy motorblokk összefűzésénél elengedhetetlen meggyőződni a csapágyhézagok megfelelőségéről. Erre jó lehetőséget nyújt a Plasticgauge, amely nem váltja ki teljes egészében a hagyományos mérőeszközöket, de praktikus megoldást nyújt.

Ez a plasztikus hézagmérő az USAban, 1948-as piacra kerülése óta könnyíti meg a szakmában dolgozók életét. A Plasticgauge® márkanév az angol „The Plastigauge Manufacturing Co.” cégé, de ezen a néven több gyártó is forgalmazza, például az MS Motorservice Kolbenschmidt Plastic Gauge – Engine measuring tape néven.

A sikere abban rejlik, hogy segítségével drága mikrométerek nélkül nagy pontossággal meghatározható a siklócsapágyhézag. A mérés elve azon alapszik, hogy ha egy ismert átmérőjű puha műanyag szálat a mérendő csapágyhézagban, az összeszerelt állapotban a csap-csapágy összenyom, a szál maradó deformáció (kilapulás) mértéke fordítottan arányos lesz a hézag nagyságával. Egy referenciaskálához hasonlítva a kilapult műanyag szál csapágyfelülettel párhuzamos méretét, a hézag nagysága meghatározható. A készletben 9 darab szálat találunk, ami egy 4 hengerű motor méréséhez jócskán elegendő, de akár egy V8-as motor csapágyhézagait is megmérhetjük vele. A csomagban találjuk továbbá a referenciaskálát és a használati útmutatót.

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.