Az „ízek kavalkádja” régen és most

A nagyvárosok kialakulásával hamar jelentkezett az utca igénye, komolyabb időveszteség nélkül bekapni néhány finom falatot és már menni is tovább. A Fast Food népszerűsége az egekbe szökött, ma is egyre újabb és újabb változatai jelennek meg. Ez történt Japánban a sushit árusító kocsikkal, de New Yorkban is kerekeken tolták az utcákon az élelmiszert árusító kocsikat 1691 óta. Ezen „klasszikus alapokat” is felhasználva, a vendéglátásnak, a Fast Food kategórián belül, jó pár évvel ezelőtt kialakult egy, világszinten ugyan újnak nem mondható ágazata hazánkban is, amit úgy aposztrofálunk: „Food Truck”! Ennek a speciális tulajdonsága pedig az, hogy oda lehet gurulni velük, ahol a vendég van. Jelenleg ez fokozottan előnyt jelent azoknak, akik ezen a területen sütnek-főznek, hiszen a szezonnal együtt tudnak mozogni. Látni fogjuk, hogy a gasztronómiai, élelmiszer-biztonsági igények és a járművek, azok belsejének, felépítményének konstrukciós kialakításai mintegy szimbiózisban fejlődtek az elmúlt évtizedekben, amikor is a társadalmi igények szemléletes részévé váltak.

Az Egyesült Államokban a food truckok története sok évre nyúlik vissza, melyről mélyebb áttekintést ad a www. diegocoquillat.com weblap. A mobil étkezdék és a street food a tizenhetedik század vége óta az amerikaiak étkezési szokásainak részét képezik, amikor a keleti part számos nagyvárosában megtalálhatók voltak. Azóta a Hawking teherautók háttérbe szorultak az utcai amerikai ételek világában, és most egy folyamatban lévő élelmiszer-forradalom részei. A XIX. században az élelmiszer-szállító kocsiknak két fontos fejleményük volt. Az első az, hogy az ún. „Chuck Wagon”-nal elengedhetetlenné váltak a farmerek számára. De nézzük a történeti hátteret!

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.