Mezőgazdasági járművek az EU-követelmények útvesztőjében

2019. 01. 23–26. között rendezték a 2019-es AGROmashEXPO, AgrárgépShow-t. Míg a nagyközönség a szebbnél szebb mezőgazdasági járművekben gyönyörködhet Magyarország „agráripari csúcsrendezvényén”, addig a szakmának nem árt odafigyelni, hogy bizony a 2019- es év ezen járműkategóriák tekintetében rejt olyan meglepetéseket, melyekkel pl. a közúti forgalomba helyezések során számolni kell.

Jelenleg új kihívások előtt a mezőgazdasági járműipar: jövedelmet termelni a megélhetéshez, ráadásul környezettudatos és fenntartható módon. Ez mellé jelennek meg olyan fogalmak, mint pl. „az okosfarm”, mely az infokommunikációs technológiák (ICT) modern, mezőgazdaságban alkalmazható módszereinek összességét jelenti. A növénynemesítés és a genetika forradalma az agrárvilágot olyan ICT-technológiák felé tereli, mint a precíziós berendezések, az IoT (Internet of Things – Dolgok Internete), az érzékelők telepítése vagy a földrajzi helymeghatározó rendszerek, Big Data, pilóta nélküli járművek (drónok) és a robotika alkalmazása.

Ebből a globális új innovációs csomagból egy jelentős szelet bizony a járműgyártó szakmáé, hisz olyan lehetőleg mobil mezőgazdasági erőgépeket kell alkotni, melyekkel közúton megközelíthetők a művelési területek, de bizony a hagyományos traktor fogalomkörön már jelentősen túlmutatnak.

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.