Bócsai Dutra- és gépmajális

Bócsáról, a Dutra Baráti Körtől idén áprilisban is megérkezett a meghívó, látogassunk el az immár hagyományos Dutra- és gépmajális rendezvényükre május 4-én. Balogh Imre és Kiskopárdi Lajos szeretettel vár minden kedves érdeklődőt. Persze, hogy elmegyünk, hiszen itt már hagyományőrző baráti kör alakult ki, jó velük találkozni.

Az öreg traktorok, csettegők községi felvonulása, majd ünnepi bevonulása a sportpályára, a kiállítási térre nemcsak fülünknek zenével, orrunknak a gépek finom illatával töltötte be a teret, hanem magával hozta a gépek varázsát, szellemét, mely azonnal hatott mindenkire. Sokasodnak a téren a régi idők erőgépei, többnyire a Hofherr cég és utódának gyártmányai, a HSCS és VöCsi traktorai, a Dutrák különböző típusai.

A Parkerdőben tíz órakor a rendezvényt ünnepélyesen a település polgármestere, Szőke-Tóth Mihály nyitotta meg, majd ifj. Stieber József, a Hofherr-Dutra Emléktársaság ügyvezetője emlékezett a Dutra történetére. A megkezdődő gépmustra mellett, akinek kerekedett erre kedve, meghallgathatta Horváth Tibor előadását az elmúlt 50 év hazai motorfejlesztéséről, majd Nagyszokolyai Iván előadását a motordiagnosztika néhány eljárásáról, hasznos műszereinek alkalmazásáról.

A zakatoló, kattogó majd százéves cséplőgép és szíjhajtása egy HSCS szikragyújtású stabilmotorról élő bemutatója mindig sok embert vonz maga köré. Egy Hofherr cséplőgép és gőzgépes hajtásának működő makettje, gyönyörű kidolgozása is sokakat ejtett ámulatba. Közben a gépek mellé felsorakoztak amerikai cirkálók, Mercedes veterán autók, szép magyar gyártmányú motorkerékpárok.

A továbbiakban minden a majális íratlan szabályai szerint folytatódott: finom étkek és italok, vásárosok, poharazgatás, baráti beszélgetés, emlékidézés.

Ez és az ehhez hasonló rendezvények nagy összetartó erőt adnak az embereknek, segítenek a múltból a mába vezető utat hitelesen megérteni, megbecsülni. Köszönjük a szervezők odaadó munkáját! Kérjük, legyen jövőre is Dutra gépmajális Bócsán.