Légzésvédelmi eszközök

Néhány héttel ezelőtt, mialatt új megrendelés összeállításán dolgoztam, egy kellemetlen felismerés fogalmazódott meg bennem, mely szerint nem tudom, hogy a fényezők maszkja mi ellen nyújt védelmet és ezt hogyan lehet felismerni. Feltételezésem szerint vagyunk még így néhányan, így érdemesnek tartom átismételni, röviden tömöríteni a tudnivalókat. A személyi védőeszköz azt jelenti, hogy csak egy személy használhatja, másnak át nem adható. Megvallom férfiasan, hogy nehezen tudtam kibogarászni a rendeletekből, hogy melyik rész vonatkozik az autófényező szakmára. A vegyészet távol áll tőlem, csak felhasználója vagyok...

Lehet, hogy ön sem tudta eldönteni, melyik maszkot használja?

Íme az EU irányelve, a 89/656/CEE, 1989. november 30-i direktíva a személyi védőeszközök munkavállalók által történő használatáról. Az irányelv meghatározza a munkaadó kötelezettségeit (65/1999. EÜM rendelet). 

– A munkavégzéshez szükséges személyi védőeszközöket térítésmentesen kell rendelkezésre bocsátani.
– A személyi védőeszközök meg kell feleljenek a hatályban lévő törvényeknek.
– A munkaadó birtokában kell, hogy legyen a termék megfelelő használatához szükséges információ.
– Meg kell határozni a használat szabályait és feltételeit.
– A felhasználót tájékoztatni kell a fennálló veszélyekről, és képzésben kell részesíteni az egyéni védőeszközök megfelelő használatáról.
– A 89/686/CEE 1989. december 21-i direktíva a személyi védőeszközök kialakításáról, piaci forgalomba hozataláról, és az Európai Unión belüli szabad áramlásról. Ezt fejlesztette tovább és módosította a 95/58/CEE direktíva, amely a 2/2002 SZCSM rendeletben jelent meg Magyarországon.

Az autófényező ipar területén az alábbi fő típusok terjedtek el.

1. Friss levegős maszk

Ennél a kámzsa alá a sűrített levegős hálózatból jut el az éltető levegő (vagy ahogy nyelvújításkor nevezték: éleny), átmenve egy szűrőn és egy nyomásszabályzó egységen. Így a szennyezett térben lévő személy mindig friss levegőhöz jut. Hátránya, hogy a csővezeték korlátozza a munkát, és kényelmetlen lehet egyesek számára az egész fejet beborító csuklya.

2. Félálarc

Ez a legelterjedtebb szakmánkban, két alcsoportja létezik.

– Gondozásmentes, ekkor a gázszűrő patron nem cserélhető
– Cserélhető patronos félálarc.

3. Porvédő maszk

A légzésvédelmi eszközökön található, iparági jelentőségű jelzések.

Por és aeroszol elleni szűrők

P1 Szilárd részecskék ellen különleges toxicitás nélkül (kalcium-karbonát).
P2 Szilárd aeroszolok és/vagy veszélyes vagy irritáló folyadékok ellen (szilícium-dioxid, nátrium-karbonát).
P3 jelűt a szakmánk nem használja (berillium – radioaktív részecskék elleni).

A gáz–/gőzszűrő patronok jelzései:

A típus (barna színű csík) szerves gőzök és gázok ellen, melyek forráspontja > 65 °C felett van (oldószerek és szénhidrogének). B típus (szürke színű csík) szervetlen gázok és gőzök ellen, kivéve a szén-monoxidot. Az egyéb színezésű patronokat iparágunk nem használja, számunkra alkalmatlanok, de a teljesség igénye miatt leírom:

E – sárga – kén, kén-dioxid ellen
K – zöld – ammóniák ellen
P – fehér – részecskék ellen
NO – kék – nitrogén ellen
HG – piros – higany ellen
CO – fekete – szén-monoxid ellen
SX – lila – anyagspecifikus
AX – barna – 65 °C forráspont alatti szerves anyagok ellen

A pormaszkokon, előszűrőkön lévő jelzések és azok jelentése:

FFP1 – Szilárd részecskék és folyadékködök ellen. Nominális védelmi tényező: 4-szeres
FFP2 – Olyan szilárd anyagok és azok vizes oldatai és folyadékok gőzei, ködje ellen, melyek közepesen mérgező (egészségkárosító) anyagok csoportjába tartoznak. Nominális védelmi tényező: 12-szeres.
FFP3 – Szilárd anyagok és folyadékok gőzei, melyek mérgezőek, ill. igen mérgezőek. Rákkeltő anyagok, radioaktív anyagok, spórák, baktériumok, vírusok és enzimek ellen. Nominális védelmi tényező: 50-szeres

Az FFP3 szakmánkban nem használatos.

Teljesítmény szerint az alábbi besorolások léteznek:

1 – védelmi fokozata: alacsony 0,1 tf. % (1000 ppm) károsanyag-koncentrációig.
2 – védelmi fokozata: közepes 0,5 tf. % (5000 ppm) károsanyag-koncentrációig.
3 – védelmi fokozata: magas 1,0 tf. % (10 000 ppm) károsanyag-koncentrációig.

A fentiek alapján az alábbi maszkok forgalmazását kezdtük meg, a www.polirozas.hu webáruházban megvásárolható.

1. ST-010 Starchem (UK) FFP2 A1 szelepes pormaszk

FFP2 – Olyan szilárd anyagok és azok vizes oldatai és folyadékok gőzei, köde ellen, melyek közepesen mérgező (egészségkárosító) anyagok csoportjába tartoznak. Nominális védelmi tényező: 12-szeres (ppm: millió részecske koncentráció)

A1: alacsony védelem. Szerves gőzök és gázok ellen, melyek forráspontja > 65 °C felett van (oldószerek és szénhidrogének). Elsősorban csiszolási munkákhoz javasoljuk, vagy akár nagyvárosi kerékpárhasználathoz. A kilégzést szelep könnyíti meg.

2. ST-013 Gerson (USA) Twin Respirator Gondozásmentes félálarc, gázpatron szűrője nem cserélhető, védelme A1-B1 fokozatú. Szerves gőzök és gázok ellen, melyek forráspontja >65 °C felett van (oldószerek és szénhidrogének), valamint szervetlen gázok és gőzök ellen, kivéve a szén-monoxidot. Előszűrője cserélhető (ST-012 kód). Szilárd por, aeroszolok és/vagy veszélyes vagy irritáló folyadékok ellen (szilícium-dioxid, nátrium-karbonát).

3. ST-012 előszűrő a ST-013 Twin Respirátorhoz P2 – Olyan szilárd anyagok és azok vizes oldatai és folyadékok gőzei, köde ellen, melyek közepesen mérgező (egészségkárosító) anyagok csoportjába tartoznak. Nominális védelmi tényező: 12-szeres. Még egy gondolat a cikk végére. A gáz szűrőbetétek felhasználhatósága a gyártástól számított 5-6 év, ezt a hatóság ellenőrizheti. Ez a dátum rá van nyomtatva a patronra, érdemes ellenőrizni, különösen gyanúsan olcsó termékek esetében.

Gyöngyössy András
J-TECH Kft.
www.fenyesre.hu