Tandem kialakítás: az Ixetic egyesíti a kenőolaj- és a vákuumszivattyút

Kettő egy házban: a kenőolajszivattyút, mely kombinálva van egy kapcsolható vákuumszivattyúval is, az Ixetic világújdonságaként a frankfurti IAA-n mutatta be. A vákuumszivattyú így a motor alsó részén található az olajteknőben.

Az autóbeszállító mérnökei az olajteknőben található szivattyút készítettek, mely a motort ellátja a kenéshez és a hűtéshez olajjal. A vele egybeépített vákuumszivattyú, mely a fékrásegítőt látja el vákuummal, az igényeknek megfelelően ki-, illetve bekapcsolható. Ezzel párhuzamosan az olajszivattyú teljesen változtatható vagy fokozatszabályozásúként működik. Ennek megfelelően a szivattyú vagy meghatározott olajmennyiséget szállít különböző mennyiségfokozatokban vagy a szállított mennyiséget a mindenkori igényekhez illeszti.

A két szerkezet egybeintegrálásával a kapcsolókuplung ellenére is kisebb helyet foglal el. A szabadalmaztatott, mechanikus kapcsolókuplung a hajtótengelybe van nagymértékben integrálva, és így alig nagyobb helyet igényel, mint egy hagyományos vákuumszivattyú. Az összeépítésnek köszönhetően 10%-kal kisebb a helyigénye, mint az adott szerkezeteknek külön-külön. Definiált kapcsolási stratégiákkal és menetciklusokkal a beszállító tesztjei szerint a megtakarítás 4% vagy 5 g/km CO2.