Mi hoz munkát?

A technika, ha jól bánnak vele, megadják neki, amit kíván – tervszerű megelőző karbantartás (!) – alig ad munkát.

Nagyobb baj az, ha ügyeskednek, nem a nekivalót adják, beleszerelnek, elhanyagolják. Mindezeknek halmazati kárai óriásiak lehetnek. A tulaj sokszor fel sem fogja, mi kár keletkezett abból az általa semmiségnek mondott dologból. Ilyenkor mindenkit kárhoztat, kivéve önmagát. Kígyót, békát kiállt a gyártóra, az alkatrész-kereskedőre, de különösen a szervizre, aki őt meg akarja vágni. A legolcsóbb megoldást keresi, a szükséges teljes javítást nem is rendeli meg, és a félmegoldás után szinte természetes, hamarosan ismét beáll a baj. Sajnos a javító sokszor belemegy a félmegoldásokba, ugyan védekezik, hogy ez így nem lesz jó és tartós. Végül az ügyfél újra megjelenik, már régen elfelejtette, hogy félmegoldást kért, és kiveri a patáliát.

Napjaink főcsapása a dízel tüzelőanyagnak látszó valamikkel való buta manipuláció. Sajnos az ügyfelek – sok-sok milliós autóikba is – minden szemetet beleöntenek. Hajlandóak otthon hordóban tárolni olcsón vett gázolajnak tűnő folyadékot, feljavítják csoda adalékokkal, nem figyelnek rá mennyi a víz benne.


1. ábra

Szervizeknek, önmaguk védelme érdekében tanácsos az autó tankjából, a mélyéről mintát leszívni és megnézni, mielőtt a géphez nyúlnának. Sok vitát tudnak eleve elkerülni. Nem azokról a finomságokról van itt szó, hogy csökkent a kenőképesség, vagy a részecskeszennyezés éppen milyen, hanem a durva dolgokról, melyek azonnal szembetűnnek. A fotónk (1. kép) is egy ilyen mintát mutat ülepedés után.


2. ábra

További képeink beállt CP1-es szivattyú dugattyút (2. kép – mind a három megszorult!) és adagolótengely-bemaródást (3. kép) mutatnak. Mind-mind a rossz tüzelőanyag miatt következett be.


3. ábra, 4. ábra

Az időszakos átvizsgálás elmaradása okozta, hogy nem vették észre a 4. képen látható adagoló-lelazulást. (Igaz, sokszor az konstrukció is elmarasztalható, mert nincs hátsó megtámasztása az adagolónak.) A lelazulás következménye az, hogy az adagolóház belülről is sérül, a görgőtengely belemart a ház falába (5. kép).


5. ábra