Hűtővíz-"újrahasznosítás"

Minden olyan esetben, amikor a motor hűtőrendszerét meg kell bontani, egy arra alkalmas eszközzel a hűtőfolyadékot felfogjuk elsősorban azért, mert a javítás után vissza szeretnénk tölteni a folyadékot a hűtőrendszerbe. Erre a célra különböző tálcákat, kádakat készítenek, melyekkel a hűtőfolyadékot fel lehet fogni, tárolni a szerelés idejére, illetve újra visszatölteni a hűtőrendszerbe. A PH-Cleantec speciálisan haszonjárművekhez kínálja a hűtővíz-újrahasznosító tálcáját 1000 KW-FK névvel. Az üvegszál-erősítéses műanyag hűtőfolyadék-leeresztő tálca kerekes vázra szerelt, mely akár 90 liter folyadékot is be tud fogadni. Így könnyen lehet a felfogott hűtőfolyadékot a szerelés környezetéből elvinni. Nem mellesleg ekkor nem is szennyeződik a hűtőfolyadék. A kihúzható kerekekkel nem okoz problémát a különböző szélességű aknákon való munka sem. Méretéből fakadóan alkalmazható alacsony építésű, úgynevezett Lowliner-járműveknél is.

A javítás utáni hűtőfolyadék-újratöltés a hűtőrendszerbe a beépített szivattyúval lehetséges, mely akár 20 l/min-es szállítási mennyiségre képes. A szivattyú szállítási nyomása elegendő arra, hogy akár függőlegesen 4 m is lehet a betöltőnyílás és a leeresztő között.

A szállított mennyiség szabályozható. Egy szintérzékelő elektronika automatikusan kikapcsolja a szivattyút, ha a leeresztőben a folyadék egy bizonyos szint alá csökken. Így kerülhető el az, hogy a hűtőrendszerbe a tálca alján összegyűlt szennyeződés visszakerüljön. Ezen kívül a tálca fel van szerelve szűrővel is, mely a visszatöltő ágban található. A szűrési küszöb 30 μm. Mivel a szivattyú automatikusan kikapcsol és a szállított mennyiség is szabályozható, így a feltöltés idejére a berendezést magára lehet hagyni.

A leeresztőt lehet kérni 24 V-os feszültségellátással is. Így nem kell a teherautót vagy a buszt a műhelybe állítani, illetve hosszabbító nélkül is lehet az udvaron a hűtőfolyadékot leengedni, illetve visszatölteni, vagy egy tárolóba szivattyúzni.

Szarka János

Forrás: http://www.ph-cleantec.de/php/produkte_page.php?produkt=27