Telepi környezetvédelem 2011/2.

A második negyedév feladatai:

A környezetvédelem mottója: a hangsúly a megelőzésen van.

A környezetszennyezést mint az emberi tevékenység közben kialakuló – a természetre és az emberre is káros – folyamatot vizsgálni kell a megelőzés, csökkentés és hatásának minimalizálása vagy megszüntetése céljából.

Az első félév feladatai:

A 2010. év értékelése – a telep környezetvédelme

Telepszemlék, munkavédelem, tűzvédelem, biztonságtechnika szempontjából – az elmúl évi szemlék jegyzőkönyveinek összesítése alapján.

Naplók átvizsgálása: környezetvédelmi, kármentesítési munkavédelmi naplók vezetése heti bejegyzéssel, dátummal.

Veszélyeshulladék-gyűjtő hely állapotának vizsgálata, javítások, pótlások elvégzése: kibetonozott padozat peremmel (kb. 15 cm), fedél, kerítés ajtóval (lakat) felirat „Veszélyeshulladék-gyűjtő hely”, fedéllel ellátott fém gyűjtőedények szelektív gyűjtésnek megfelelő feliratokkal (kb. 10 cm-es betűk), pl. olajos rongy, olajos homok, olajos műanyag flakon stb. számára.

Veszélyes anyagok és veszélyes készítmények tárolója. A tároló polcainak vizsgálata, padozatára ugyanolyan előírások vonatkoznak, mint a veszélyes hulladék gyűjtőhelyére. Zárható és fedett elkerített helyiség kell legyen. Fontos a szellőzés biztosítása. Az egyes készítmények „R+S” mondataira (címkefeliratok) kioktatni a használókat,

Biztonsági Adatlap előírásairól kézbe adni egy példányt. A teendőket a szakmában meghatározott témakörök szerint kell áttekinteni.

A feladatok csoportosítása témakörök szerint:

– Veszélyes hulladék telephelyen belüli technológiája

– Víz- és talajszennyezés, telepi szennyvízelvezetés vagy szállító tartálykocsi

– Légszennyezés

– Zajszennyezés

– Elektroszmog

– Egyéb témák

A fentiekkel kapcsolatos kérdésekre szívesen ad felvilágosítást 17–19 óra között Markhót Péter a 06-1/3566-186-os telefonon.

Markhót Péter

Gépészmérnök és környezetvédelmi szakelőadó