A modern akkumulátorok környezetbarátabbak, mint várták

A villamos autók elengedhetetlen tartozéka az akkumulátor. Mivel ezek a járművek nem bocsátanak ki káros anyagokat, az akkuk környezetre gyakorolt hatásáról (legyen szó a gyártásról, az üzemelésről vagy a használt akkuk semlegesítéséről) kevés szó esik.

A német szövetségi anyagvizsgáló és kutatóintézet (Empa) kiszámította a lítiumionos akkumulátorok „ökológiai lábnyomát”. Eszerint egy hagyományos autó legfeljebb 4 liter benzint fogyaszthat 100 kilométeren, hogy hasonlóan környezetbarát legyen, mint egy modern villamos autó. Ez az összehasonlítás azonban az Empa szerint egyáltalán nem egyszerű.

A villamos autók hajtása csak csekély mértékben terheli a környezetet, környezetszennyezésük mindössze 15%-áért felelős az akkumulátor. Ennek a felét teszi ki az alapanyagok (vörösréz és alumínium) kinyerése és előállítása. A lítium viszont csak 2,3%-os részesedéssel bír. A lítiumionos akkumulátorok nem terhelik olyan nagymértékben a környezetet, mint ahogy azt vártuk” – állítja Dominic Notter, az Environmental Science & Technology magazinban megjelent tanulmány társszerzője. Máshogy néz ki a helyzet, ha a villamos autók 150 ezer kilométerre várt élettartamát vizsgáljuk: leginkább az akkumulátorok feltöltése környezetszennyező. Ha az Európában szokásos atom-, víz- vagy szénerőművekből „tankolunk”, ez háromszor környezetszennyezőbb, mint a lítiumionos akkumulátor maga. A szakértők szerint megéri alternatívákat is megvizsgálni, míg a teljes mértékben szénerőművekben előállított áram az ökoszisztémát további 13%-kal terheli, ez 40%-kal kisebb mértékű, ha kizárólag vízből származik az energia.