Új Bosch CRI2.5 és CRI2.6 injektor

A common rail injektorok fejlesztése folyamatosan, több irányban is halad. A kényszerítő hajtóerő a tovább szigorodó környezetvédelmi előírások, a fogyasztáscsökkentés és az élettartam-növelés. A Bosch konstruktőrei szerint a nagyobb követelmények, nevezetesen a nagyobb nyomás, nagyobb működtetési gyorsaság, ennek megfelelően a többszöri egymás utáni gyors nyitás-zárás, a kis (pilot) adagok (akár 3 is egymás után és ehhez jöhet 4 utóbefecskendezés!) pontos bemérése nem egyértelmű, hogy csak piezovezérléssel vagy közvetlen piezoműködtetéssel teljesíthetőek. Van még hely a „Nap alatt” a mágnestekercses vezérlőszelep-mozgatásnak is.

A mágnesszelepes injektort 1997-től gyártják, a CRS2.2 2003-tól megy szériában. Ugyancsak 2003-ban jelent meg az első Bosch piezo inline injektor (CRI3.2), melyet 2007-től 2000 bar nyomáshoz is gyártanak.

A Bosch új, innovatív CR-injektora – a CRI2.5 – mágnestekercses megoldással is tökéletesen megfelel 1800 bar maximális nyomásértéknél a fenti követelményeknek. A hírek szerint születőben van a CRI2.6, mely a 2000 bar nyomású rendszerhez készül.

A golyós szelep/szelepülék záróelemet azonban leváltották, és mint megfogalmazzák, új szelepkoncepciót alkottak. A porlasztótű zárása és nyitása, továbbra is hidraulikus úton, elektrohidraulikus vezérléssel történik.

Az új szelepkonstrukciónál, melyet az ábrák mutatnak, a viszonylag nagy középátmérőjű gyűrűszalagon, közel síkülésen záró szelepre közvetlenül nem hat a belső (tűzáró) nyomás. (A korábbi konstrukciónál a golyóra hat!) Ezt nyomáskiegyenlített szelepnek nevezik.

Az új szelepnek lényegesen kisebbet kell emelnie a megkívánt átáramlási keresztmetszet eléréséhez, mint a golyós esetben. Ez adja a nagyobb dinamika lehetőségét, magyarra fordítva gyorsabb szelepnyitás és zárás (ennek ideje 115 µs 1800 bar nyomásnál) lehetséges, mint a golyós CRI2.2-nél. A szelepülék kopása a kísérletek során lényegesen kisebbnek mutatkozott, így elérték, hogy a szelep várható élettartama 50%-kal nőjön, azaz 1,5x109 ciklust érjen el.

Az új CRI2.5 egyenértékű a piezoinjektorral és gyártása kedvezőbb költségű.