TINT METER 2000

Az idei Autotechnika–AutóDIGA kiállítás egyik műszerújdonságát – a gépjárművek műszaki vizsgájának egyik kötelező mérési elemét, a fényáteresztő képesség ellenőrzését rendkívüli módon gyorsító műszert – az Atlas Bt. mutatta be. A forgalmazó maga is régi műszaki vizsgáztató, aki az eddig előírt mérési technológiát ismeri, ismeri elvégzésének nehézségeit is. A problémára érzékenyített szeme ezért is akadt meg egy külföldön e célra használt műszeren, mert az minden vonatkozásban egyszerűbbé teszi a mérést.

A fényáteresztő képesség ellenőrzésének módszere régen kidolgozott, előírt, műszere beszerezhető. A mérés gyakorlata azonban körülményes, a mérési eredményt befolyásoló tényezőket is ismerni kell, és lehetőség szerint hatásukat minimálisra csökkenteni. Ami nem illik egy vizsgasorba, az a hosszú előkészítési, mérési idő és a kézi eredményszámolás. Mindezek miatt – ezt nem a szakma mondja, hanem e sorok szerzője – nem csinálja ezt szinte senki, csak, ha nagyon rákényszerül…

Csinálnák, ha egyszerűen és gyorsan lehetne a mérést végrehajtani. A kiállításon megtapasztalhattuk, hogy lehet!

A TINT METER 2000 fényáteresztő képességet mérő célműszert (gyártó: Laser Labs Inc. USA) gépjárművek ablakai fényáteresztő képességének közvetlen mérésére fejlesztették ki, belső fényforrással rendelkezik, a mért érték közvetlenül %-ban jelenik meg a kijelzőn. Opcióként lehetséges, hogy a mért értéket vezeték nélküli kapcsolattal továbbítsa a műszer.

Az adó- és a vevőkészülékfeleket a vizsgálandó ablak külső és belső felületén, egymással szembenézően kell elhelyezni. A készülékfelek egymást mágneses erővel tartják. A belső egységben van a saját LED-fényforrás, amelynek az ablaküvegen áthaladó, maradó fényerősségét méri és kijelzi az üveg másik oldalán lévő egység. A két egység a köztük lévő üvegréteggel együtt zárt mérőrendszert alkot, ezért a mérés eredményére a külső fényviszonyok gyakorlatilag nincsenek hatással. Az ívelt üvegrétegen esetleg beszűrődő minimális fény zavaró hatásának kizárására szolgál a középső fényforrás körül lévő további négy, csupán kis fényerővel világító LED.

A mérés zárt rendszere biztosítja a műszer egyszerű, különösebb előkészületek nélküli, gyors használatát. A mérés bárhol, bármikor – sötétben is – elvégezhető, a mérési eredmények csak minimálisan szórnak.

A készülék alapbeállítása (nullpont) a két műszerfél közvetlen szembefordításakor végzett méréssel történik, kalibrált fényáteresztő üveggel ellenőrizhetjük (mint a füstölésmérőknél) egy definiált mérési pontját.

A műszer MKEH (Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal, volt OMH) bizonyítvánnyal kerül forgalomba, a továbbiakban csak a tartozékát képező pontosság-ellenőrző etalon lemezt kell 5 évente kalibráltatni.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság 5/2009. módszertani útmutatója 2.2. pontja szerint a mérés elvégezhető „a fényáteresztő képesség közvetlen mérésére és kijelzésére gyártott, saját belső fényforrással rendelkező, hitelesített mérőberendezéssel”.

NszI

A műszerről további információval a forgalmazó Atlas Bt. szolgál az 1/400-3305-ös telefonon, illetve az atlascinke@gmail.com e-mail címen. A műszert a GVOE tagjai kedvezménnyel vásárolhatják meg.