Centrifugál-olajszűrő a Duratorq-ban

A Ford Transit hetedik generációja 2006 óta érhető el a piacon. A hatodik generációs Transithoz képest változtattak néhány külső elemen, így az orr- és hátsó részén is. A legfontosabb változás azonban az erőforrásokban mutatkozik. A dízelmotoroknál a régebbi, Delphi befecskendező-rendszerrel szerelt kétliterest váltotta egy új, 2,2 literes motor, a 2,4 literes VP-adagolósokat pedig egy új common railes. Mindkét motor Denso, CR-rendszerrel készül, három-három teljesítménylépcsőben.

2007 végén a 96 kW-os (130 LE), 2,4 literes változat helyett egy nagyobb teljesítményű, de mindenében azonos motor került piacara 103 kW (140 LE) teljesítménnyel. 2008-tól kezdve pedig az EURO IV-es környezetvédelmi előírásoknak való megfelelés érdekében cDPF szűrővel (coated Diesel Particulate Filter - katalizátor-részecskeszűrővel) szerelik ezeket a motorokat.
A 96 kW teljesítményű motor kötelező szervizperiódusát 25000 km futásteljesítményről 50 ezerre növelték meg. Ehhez azonban konstrukciós változtatásokat is végre kellett hajtani a motorokon. Ezeknél a változatoknál a hagyományos, a jármű alváza felől hozzáférhető, papíros olajszűrő mellett beépítettek egy mellékáramú centrifugál-olajszűrőt is. A szervizintervallum növelése érdekében a motor és érzékelő rendszere egy újabb szenzorral egészült ki. A kombinált olajhőmérséklet és -mennyiség mérő szenzor a blokkon lévő nívópálca kivezetés mellett kapott helyet.


A centrifugál-olajszűrő és nyomócsövének elhelyezkedése a blokkon

A mellékáramú olajszűrő

A mellékáramú centrifugál-olajszűrő a műanyag szelepfedélben helyezkedik le. Az előző modellek hengerfejét úgy módosították, hogy a szűrő tartója és rögzítő csavarjai elférjenek benne. Az olaj a mellékáramú szűrőbe a blokkon kívül, nyomócső segítségével, tartóegységen keresztül jut el. A tartón lévő tengely körül fordul el a szűrő, melyet az alján elhelyezett furatokon keresztül kilépő olaj reakcióerejéből adódó nyomaték pörget fel. Ezért hívjuk reaktív centrifugál-olajszűrőnek. A forgásból adódó centrifugális erő hatására és a szűrő belső, vezető falainak köszönhetően a korom és az egyéb szennyező részecskék a szűrő külső falához ütközve kiválnak az olajáramból. Az ilyen típusú szűrő hatékonyságát növeli az is, hogy az átáramló olaj nem mossa át újra és újra a kiszűrt szennyeződésekből álló rétegeket. A szűrő, az olajnyomástól, azaz a motorfordulatszámtól függően, átlagosan 9000 min-1 fordulatszámtól kezdve és nagyjából 110 °C hőmérsékleten szűri ki hatékonyan a szennyeződéseket.

Az érzékelő

Az olajmennyiség-mérő érzékelőben integráltan található egy hőmérséklet szenzor is. A mennyiség-érzékelő belsejében vezető-hurok van, melyet a vezérlő egység egy kapcsoló áramkörön keresztül a motor leállítását követően két percig állandó árammal (195 mA) táplál. Ez a hurok részint az olajba merülve a hőmérséklet-változás hatására változtatja az ellenállását, melyet az irányító egység érzékel. A mennyiség mérését az ECU a motor leállítása után végzi, ekkor a motorirányító egység még nagyjából percig feszültség alatt van. Két feszültség mérést végez. Az elsőt közvetlenül az áram kivezérlése után (U0), a másodikat U1 pedig 1,75 másodperccel U0 mérésének befejezése után. Az ellenállás változásának mértékéből megállapítja a motorirányító elektronika, hogy mekkora az olaj által elvont hő, ez pedig függ attól, hogy mennyire merül el az érzékelő az olajban. Egy előre programozott jellegmező alapján ezekből az értékekből az ECU képes meghatározni az olaj mennyiségét, valamint információt ad az olaj minőségéről, állapotáról is. Mindezek meghatározásához korrekciós segítséget nyújt a szenzorba integrált hőmérsékletérzékelő. Az így megállapított adatokat az irányító elektronika a futásteljesítményhez társítja, és akár a szervizintervallumok végső dátumának (2 év), vagy utolsó kilométerének (50000 km) megtétele előtt jelez, amennyiben úgy határozza meg saját algoritmusa alapján, hogy az olaj elhasználódott.


A szervizintervallum leteltének figyelmeztető lámpája a műszerfalon


A korrekt mérés két feltétele az egyenes talajon való állás (tankoláskor) és nagyjából két perces álló motoros állapot (~60 s 5 °C olajhőmérséklet felett, ~90 s 5 °C olajhőmérséklet alatt). A leállítás után megjegyzi az aktuális olaj és tüzelőanyag-szintet, és ha azt érzékeli, hogy indítás után jóval nagyobb mennyiségű gázolaj van a tartályban, akkor ezzel az új olajmennyiség értékkel felülírja a régit, és ezt használja onnantól kezdve a különböző algoritmusaiban.

 

A kijelző

Amennyiben a motorirányító elektronika az olaj szintjét túl kevésnek ítéli meg, tájékoztatja a vezetőt szövegesen, vagy felkapcsolva a szervizintervallum leteltére figyelmeztető lámpát. A szöveges üzenet ("OIL SERVICE"), vagy a világító LED csak akkor jelenik meg a következő indításnál is, amennyiben letelt a szervizperiódus, vagy az olajt elhasználódottnak ítéli meg a rendszer.

A szervizperiódus-számláló nullázása

Az időszakos szerviz és olajcsere után a szervizperiódus-számlálót reszetelni, "nullázni" kell. A folyamat a következőképpen zajlik.
1. Állítsuk a járművet vízszintes talajra!
2. Adjuk rá a gyújtást!
3. Nagyjából 10-15 másodpercig egyidejűleg nyomjuk be a fék- és a gázpedált!
4. Amennyiben a visszajelző LED elkezd villogni, vagy a következő üzenet jelenik meg, "Oil service reset completed", engedjük vissza a pedálokat!
5. Ezek után legalább két percre vegyük le a gyújtást, hogy az adattároló memóriát felülírhassa a motorirányító elektronika, majd teljesen ki is tudjon kapcsolni!

Érdemes azonban figyelmeztetni a járműtulajdonosokat, hogy a gyártó mindezen fejlesztések ellenére a szervizperiódust csökkentette 25000 kilométerre, tehát érdemesebb mindenkinek a kilométerórát figyelni, nem pedig várni a felvillanó LED-re. Ennek ellenére ne tekintsünk minderre úgy, hogy egy újabb felesleges fejlesztést végeztek a mérnökök, hiszen a centrifugál-olajszűrő szűrési teljesítménye messze nagyobb, mint a hagyományos papíros, vagy nemezes szűrőké.