Folyadékdinamikai számító szoftverrel fejleszt a Red Bull 2026-ra

Szakmailag érdekes új partnerség jött létre a 2023-as Formula-1 évadban, de nem ez év, hanem a 2026-os évad kapcsán. A Convergent Science és a Red Bull csapatot erőforrásokkal ellátó Red Bull Powertrains között. A megállapodás értelmében az erőforrás-gyártó a Convergent Science Converge folyadékdinamikai számító szoftverét fogja használni új erőforrás fejlesztése során a 2026-os Forma-1-es világbajnoki szezonra.

 

 

A folyadékdinamikai számító szoftverek olyan programok, amelyek segítségével modellezni lehet a folyadékok áramlását és mozgását különböző körülmények között. Ezek a programok az áramlási területek geometriáját és a folyadék mozgását leíró matematikai egyenleteket használnak annak érdekében, hogy a folyadék áramlásának pontosan leírhassák.

A folyadékdinamikai számító szoftverek használata fontos szerepet játszik a folyadékmozgások (tüzelőanyag-levegő keverék aeroszolok – a Szerk.) megértésében és optimalizálásában, például a hidrodinamikai kutatásokban, az autó- és repülőgép tervezésében, a hajók, olaj- és gázkutató berendezések, valamint a szélturbinák tervezésében. Ezek a programok lehetővé teszik a tervezők és a mérnökök számára, hogy pontosan modellezni tudják az áramlást és az áramlás viselkedését különböző feltételek mellett, amelyek alapján javíthatják a folyadékmozgás hatékonyságát és teljesítményét.

A fejlesztési projekt célja természetesen az égéstér, azaz a tüzelőanyag-levegő permet/aeroszol és az égéstér paramétereinek további optimalizálása. A Red Bull Powertrains a Converge égési modelljeit fogja használni a különböző fejlesztési irányok végigvitele során, lehetővé téve, hogy az új szimulációk egyszerű és hatékony beállítása különböző geometriájú konfigurációkkal legyen megvalósítható.

Ami a drasztikus fejlesztési lépést indokolja, az a 100%-ban fenntartható tüzelőanyaggal kapcsolatos előírás, amihez az eddigi 1:14.7-től eltérő sztöchometrikus-arányokkal kell majd dolgozni.

„Nagyon örülünk, hogy a Red Bull Powertrains a Converge-et választotta új generációs versenymotorja fejlesztéséhez” – mondta Kelly Senecal, a Convergent Science társalapítója és tulajdonosa. „Keményen dolgozunk azon, hogy a Converge a szimulációs technológia élvonalában maradjon, és izgalmas látni, hogy a Red Bull Powertrains kihasználja szoftverünk fejlett képességeit.”

„A 2026-os erőforrásunk napról napra épül gyárunkban (Red Bull Powertrains – a Szerk.), rendkívül motivált mérnökökből és szerelőkből álló csoportunkkal” – mondta Christian Horner, az Oracle Red Bull Racing csapatfőnöke és vezérigazgatója.

„Továbbra is befektetünk az emberekbe és a létesítményekbe, hogy versenyképes erőforrásokat hozzunk létre. A Converge CFD kétségtelenül megfelel ennek az igénynek és segít egy győztes motor felépítésében. Rendkívül részletes égési modelljeik lehetővé teszik számunkra, hogy égés közben vizualizáljuk (láthassuk) és szimuláljuk az égésteret; mindez felgyorsíthatja egy erősebb és hatékonyabb motor kifejlesztését a Forma-1 következő generációjához.”

A Converge égéstér-emelző CFD szoftveréről az alábbi linkeken tekinthetőek meg videók, köztük webináriumok anyagai is: