Generátor hibák nyomában

Alig van, aki ne tapasztalta volna már, hogy a nyári kánikula tud érdekes hatással járni autóink egyes részegységei tekintetében. A nyári kánikulában leginkább az egyes áramkörök – olykor meglepően alulméretezett – áramköri elemei (pl. eldurranó kondenzátorok) vagy az indítóakkumulátorok „jeleskednek”. Például nem annyira köztudott, hogy a hagyományos savas akkumulátorok a téli időszak átmeneti „megmerüléseivel” szemben pont a nyári kánikulában mondják föl végleg a szolgálatot.

A nemzetközi szaksajtó most újabb szereplőt vett fel a nyári szezonalitások közé: a generátort. Az Európa szerte tapasztalt hőhullámok a generátorokat sem hagyják érintetlenül. A környezeti hő összeadódva a generátor normál üzemi hőmérsékletével a motorháztető alatti egyre zsugorodó térben a szűkülő térben fordítottan arányosan növekvő légnyomás-, és hőmérsékletértékek - egyetemes gáztörvények - együtt túlterhelhetik a generátoron belüli elektronikát és annak diszkrét áramköri elemeit – ami a generátor idő előtti meghibásodásához vezethet. Fokozza a meghibásodás lehetőségét, ha egy generátor az élete utolsó szakaszában van, a nagyobb hőterhelés szintén meghibásodáshoz vezethet.

A modern járművekben beépített elektronika mennyisége folyamatosan növekszik, a már mindenki előtt a mindennapokból is jól ismert „downsizing” szűkülő motortereibe a gyártók kisebb méretű, de nagyobb teljesítményű generátorokkal szerelik motorjaikat. A kompaktabb kialakítás miatt is csökkenhet a levegő áramlása, így felvetődött a generátorok hűtésének igénye, amely alacsonyabb hűtési igény esetén becsatornázott „atmoszférikus” hűtéssel, magasabb igény esetén vízhűtéssel/a generátor hűtőkörbe integrálásával kerül megoldásra.

Illusztrációul szolgáló képeink mutatják, hogy a generátorhűtés nem új megoldás, azonban az alsókategóriás személygépjárművek/szériaautók motortereiben új megoldásnak számít, gyakrabban találkozhatunk vele a jövőben - ez pedig azt jelenti, hogy a szerelőknek egy újabb ismeret a palettára, ami lehet elsajátítani.

 

forrás: garagewire.co.uk