Mechanikus hajtású feltöltő

A turbófeltöltő-specialista SuperTurbo Technologies és a Linamar Corporation közösen dolgozik a SuperTurbo nevű turbófeltöltője piacra dobására. A SuperTurbo egy mechanikus hajtású feltöltő, amely „igény szerint” tölti fel a belső égésű motorokat, tovább optimalizálva a töltőnyomás és a levegő-tüzelőanyag arány pontos szabályozását és egyensúlyát. Alapvetően 7,5–16 literes belső égésű motorokba szánják mind országúti, mind építőipari alkalmazásokhoz, ahol az egyre szigorúbb kibocsátási és szén-dioxid-kibocsátási előírások fejlett keverékszabályozási rendszereket igényelnek.

„A SuperTurbo és a Linamar együttműködése egy lépéssel közelebb viszi vállalatunkat egy olyan technológia kereskedelmi forgalomba hozatalához, amely jelentősen csökkenti a károsanyag-kibocsátást, növeli a motor teljesítményét és csökkenti az üzemanyagköltséget” – mondta Mark Herbst, a SuperTurbo vezérigazgatója. „A Linamar egy világszínvonalú gyártó vállalat, és ideális partner cégünk számára, pont akkor, amikor a kész termék piacra dobása előtti kritikus fontosságú szakaszába lép. Bízunk benne, hogy a Linamar hatalmas globális erőforrásai segíteni fognak új termékek gyártásában és globális piacra dobásában.”

A Linamar partnerség mellett a SuperTurbo a közelmúltban együttműködést kötött az AVL-lel is, hogy fejlesztéseivel elmozdulhasson a hidrogén belső égésű motor (H2ICE) szén-dioxid- és károsanyag-kibocsátás-csökkentési lehetőségeinek irányába is. A gyártó állítja, hogy a SuperTurbo segítségével képes optimalizálni a lambda értéket, ami által a motor NOx-kibocsátását 1g/kWh alá csökkenthető a motor részüzemtartományainak nagy részében, ezzel akár 4%-kal növelve a hatásfokot is.