A TDI EVO 2. rész

A VW-csoport korszakot alkotó, sok sikert és sok vihart is megélt TDI dízelmotor családjánál várható volt több fejlesztési csomag bevezetése is. Az EA288-motorcsalád új 2,0 literes TDI EVO motorját már tavaly bemutatták a 2018-as Bécsi Motorszimpóziumon. A fejlesztés hajtómotorja a WLTP+RDE új emissziómérési eljárás, illetve az azt magába foglaló Euro 6d-temp és az Euro 6d előírások.

A TDI-motoros gépjárműveken alkalmazandó emissziótechnikai megoldások függenek attól is, hogy milyen tömegű gépkocsiba építik és attól is, hogy milyen teljesítményű a motor. Így nem biztos, hogy azonos kipufogógáz-tisztítási megoldást alkalmaznak és valóban különböző kialakítással találkozunk. Megerősített hírek érkeztek, hogy hamarosan kereskedelmi forgalomba kerülnek azok a TDI-motorok is, melyek kettős AdBlue befecskendezésűek. E folyóirat következő cikkében ezt mutatja be.

A 2 literes EVO két teljesítményosztályba sorolt motorokkal jelentkezik, az egyik az LK1: 100–120 kW, a másik az LK2: 120–150 kW teljesítményt képviseli. Egy furat/löket (81/95,5 mm) viszonyúak lesznek a motorok (korábban ez 3 volt) és egy elégetési eljárással működnek (korábban ez is 3-féle volt).

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.