MGE: júniusban 17,5 százalékkal nőtt az új autók száma

A kis haszonjárművekből júniusban 1456, 11,1 százalékkal több állt forgalomba, az első félév egészét tekintve a növekedés 16,3 százalékos volt, ami 8176 járművet jelent. Az adatokhoz fűzött kommentárjában az MGE megismétli bizakodását, hogy folytatódik a magánvásárlók visszatérése és tovább tart a vállalati gépjárművek cseréje is. Az idei évre az MGE fenntartja prognózisát, ami 75 ezer személyautó és 17 ezer kis haszonjármű eladásával, 15, illetve 6 százalékos növekedéssel számol.
Az egyesület megjegyzi azonban, hogy a magánvásárlók inkább a használt autó kínálatból elégítik ki igényeiket, bár valószínűsíthető az is, hogy a céges vásárlások egy része - különösen az egy-három autós céges vásárlások - magánvásárlásnak tekinthető, csupán az áfa-visszaigénylés miatt kerül az adott autó céges vásárlási körbe és finanszírozásba.
Az MGE pozitív folyamatnak tekinti, hogy a haszonjármű piacot továbbra is jelentősen motiválja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramja, és mivel az nhp ebben az évben biztosan megmarad, optimista a teljes haszonjármű piac növekedési kilátásait illetően.
Forrás: MTI

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.