Inteligens gyártási rendszerek a nagyobb energiahatékonyságért

Az Economist Intelligence Unit (EIU) és az ABB közös tanulmánya az ipari energiahatékonysággal kapcsolatos tendenciákról és kilátásokat elemzi. Az éghajlatváltozással összefüggő kihívásokra adandó válaszok keresése során az ipar egyre inkább a figyelem középpontjába kerül. A gyártási folyamatok energiaszükséglete a világ teljes energiaigényének megközelítően 1/3-át teszi ki. A Föld népessége folyamatosan nő, és az életszínvonal emelkedése is folytatódik, így várhatóan az ipar energiaigénye is tovább emelkedik majd. Az ipari energiafogyasztás csökkenthető az ipar – mindenekelőtt a kulcsfontosságú ipari folyamatok - energiahatékonyságának növelésével.

Az ipari cégek vezetői szerint vállalataik számára a nagyobb energiahatékonyság alapvető fontosságú, és az elkövetkezendő két évtized során is meghatározó szerepet fog játszani. A gyártók kb. 77%-ának az a véleménye, hogy a következő 20 évben az energiahatékonyság a gyártók jövedelmezőségének meghatározó sikertényezője lesz. Mindez az energia nagy árával, az energiaárak változékonyságával és az energiaellátás biztonságával kapcsolatos aggodalmakkal magyarázható.

Egyre több vállalat véli úgy, hogy az energiahatékonyság meghatározó eleme a fenntarthatóság érdekében tett erőfeszítéseiknek. A két évvel korábbi 26%-kal szemben a válaszadók 35% véli úgy, hogy a fenntarthatóság kulcsfontosságú tényező, amely kihatással van az energiahatékonyságot növelő beruházásaikra is. Számos példát láthatunk, hogy a nagyvállalatok a beszállítói láncaik energiahatékonyságát támogatják, és ezzel teljesítsék saját fenntarthatósági kötelezettségeiket.

Egyre több cég ruház be hatékony világításba, fűtésbe és légkondicionálásba, míg a gépekre és berendezésekre fordított beruházások volumene stagnál. A 2011-ben végzett felmérésben a válaszadók 40%-ával szemben, a mostani felmérésben 39%-uk eszközölt olyan beruházást az elmúlt 3 évben, amelynek hatékonyabb berendezések beszerzése volt a célja. Az ipar egyre jobb módszereket vezet be az energiagazdálkodásban. Még ha nem is fektetnek be hatékonyabb termelő üzemekbe és berendezésekbe, a két évvel korábbi állapothoz képest egyre több vállalat követi nyomon, méri és dokumentálja az energia felhasználását. Az energiahatékonyság egyre inkább az üzleti egységek vezetőinek, és a kifejezetten ilyen feladatokra kinevezett fenntarthatósági és energetikai vezetőknek a felelőssége, ami várhatóan nagyobb energia megtakarításokat eredményezhet.

A hatékonyság növekedés motorja olyan technológiák alkalmazása lehet, mint pl. az intelligens, hálózatba kapcsolt szivattyúk és kompresszorok, továbbfejlesztett üzemi szoftverek és szoftveralkalmazások, ill. olyan felhőalapú számítástechnikai alkalmazások, amelyek lehetővé teszik az energiafelhasználás valósidejű modellezését és ellenőrzését.

A nagyobb energiahatékonyság kulcsát a hardver helyett egyre inkább a szoftveralapú megoldások kínálják majd. Az energiahatékonysági fejlesztések motorjai valószínűleg egyre inkább a szoftverek és a szoftveralkalmazások lesznek. A gépek és berendezések ebből a szempontból várhatóan veszítenek majd jelentőségükből.

Forrás: http://www.abb.hu.