Olajkereskedelem

A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Jöt.) 103. § (1) bekezdésének 2014. január 1-jével történő módosítása értelmében jövedéki engedély kötelessé válik a Jöt. 52. § (1) bekezdés f) pontja szerinti, 5 kg-nál nagyobb kiszerelésű cseppfolyósított szénhidrogén, illetve a Jöt. 62/A. § (1) bekezdése szerinti kenőolaj szabadforgalomban végzett kereskedelme, export-import tevékenysége.

A törvény alapján bármely kiszerelésű kenőolaj belföldi nagykereskedelme, továbbá külkereskedelmi céllal végzett export, import, illetve közösségi kereskedelme 2014. január 1-jétől jövedéki engedély kötelezettség mellett végezhető. A jövedéki engedély megszerzéséhez 5 millió Ft jövedéki biztosíték nyújtását és legalább 50 m2 szilárd térelemekkel körülhatárolt raktárterület igazolt alkalmazását követően nyílik meg a lehetőség. Az engedélykötelezettség alá bevont ásványolajok egyúttal nem kerülnek a jövedéki adó hatálya alá, azok továbbra is maradnak a környezetvédelmi termékdíj törvény alapján adóztatott termékkörben.

A kenőolaj, motorolaj, egyéb olaj kiskereskedelmi – végfelhasználók részére történő – forgalmazása nem kötődik jövedéki engedélyhez, továbbá ezen termékek előállítása sem válik engedélykötelessé.

Figyelembe véve, hogy a termékkör a kémiai biztonságról szóló 2000. évi XXV. törvény hatálya alá tartozik, ezért forgalmazásuk csak üzletben végezhető, amelyhez a 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet alapján működési engedély szükséges. A működési engedélyt az üzlet fekvése szerint illetékes önkormányzat jegyzőjétől kell kérelmezni.

A raktárra vonatkozó fizikai feltételeket saját tulajdon, bérlemény vagy egyéb jogcímen történő használat formájában lehet teljesíteni, és a megfelelő dokumentummal igazolni.

Természetesen a raktárban egyéb termék is raktározható, erre vonatkozóan nincs korlátozás.

A jövedéki engedély kérelmet a székhely szerint illetékes NAV Vámigazgatóságon kell benyújtani, a jogszabály által megkövetelt szükséges mellékletekkel együtt.

Átmeneti rendelkezés

A 2013. évi CCLII. törvénnyel (2013. 12. 30.) módosított Jöt. átmeneti rendelkezései alapján azonban az a személy, aki a jövedéki engedélyes kereskedelmi tevékenység engedélyezése iránti kérelmét 2013. december 31-ig benyújtotta, az engedélyezni kért tevékenységet 2013. december 31-ét követően a kérelemről történő döntésig tevékenységét jövedéki engedély nélkül jogszerűen folytathatja.

Tudnivalók

A végfelhasználó értelemszerűen a megvásárolt olajat nem értékesíti, nem számlázza tovább senki részére, továbbra is korlátozás nélkül, bármilyen rendelkezésre álló fizetési móddal vásárolhat olajat. A számlán szerepelni fog a „Továbbértékesítés esetén a jövedéki termék származásának igazolására nem alkalmas” szöveg. Nem értékesítheti a terméket, csak saját autóiban, gépeiben használhatja fel azokat.

A szerviz működési engedéllyel kell, hogy rendelkezzen és a megvásárolt olajat nem termékként, hanem szervizszolgáltatásként magánszemélyek számára értékesítheti.

A kiskereskedő, jellemzően autósbolt, a megvásárolt kenőanyagot végfelhasználóknak, tehát kizárólag olyanoknak értékesítheti, akik azt saját célra használják fel. A kiskereskedőnek nem szükséges jövedéki engedély, viszont az üzlete működési engedéllyel kell, hogy rendelkezzen. A beszerzési számláin szerepelni kell a működési engedély számának és adószámának. A kiskereskedő olajat kizárólag átutalással vásárolhat. Készpénzzel, vagy nem a cég nevére szóló bankkártyával nem fizetheti ki a számláját. A számlára rá kell nyomtatni az alábbi szöveget: „Továbbértékesítés esetén a jövedéki termék származásának igazolására nem alkalmas”. Nem szükséges nyilvántartásokat, bevallásokat vezetnie, készítenie.

A nagykereskedő, aki tovább értékesíti az olajat, jövedéki engedéllyel kell, hogy rendelkezzen. A nagykereskedő csak abban az esetben tud kenőanyagot értékesíteni, ha ismeri ügyfele adószámát, működési engedélyét, illetve megkapja üzletfele jövedéki engedélyének másolatát.