A régiek és az újak összeférhetősége

A kenőanyagok témaköre, ha autószerelői szakmai konferenciákon előkerül, sokan elégedetlenek, mondván, erről már annyiszor hallottunk, már mindent tudunk. Talán valóban így van az elméleti alapokat, fogalmakat illetően (az Autótechnikában eddig erről írt cikkekből már egy kötetre való is összejönne), de a kenéstechnika továbbra is nagyon sikamlós szakterület, a kárt okozó „kisördög”, melyet ajánlott elkerülni, itt is a részletek legmélyén lakozik.

A motorolajokkal szemben támasztott követelmények napjainkban is jelentős átalakuláson mennek át. Az ismert gyári jóváhagyások követelményeit – amelyeknek egy része már több mint 10 éves – időközben megváltoztatták, vagy éppen most dolgoznak a módosításukon. Egyes autógyártók (pl. Jaguar, Land Rover, Volvo), amelyek korábban más követelményeket alkalmaztak, a közelmúltban tették közzé első saját motorolaj-jóváhagyásaikat (➊. táblázat).

A mellékelt táblázatok segítségével, melyek a Castrol szakmai tudástárából származnak, áttekinthetőek az autógyárak legfontosabb motorolajokra vonatkozó követelményei, és ami nagyon fontos, a ➋. táblázatból a visszamenőleges alkalmazhatóság is kiolvasható. Ennek ismeretében számos, visszamenőségével kapcsolatos probléma elkerülhető. Természetesen az összes kivétel és egyedi előírás felsorolására itt nincs lehetőség, de az interneten minden szükséges információ elérhető.


➊. táblázat


➋. táblázat

CASTROL KENŐANYAG-KIVÁLASZTÓ

A Castrol kenőanyag-kiválasztó programjában minden gyártó összes modelljére a motorolajtól a hajtóműolajokon keresztül a kenőzsírokig, megtalálható a megfelelő megoldás, a feltöltési mennyiségekkel és a csereciklusokkal egyetemben. Az adott modell pár lépésben egyszerűen és egyértelműen kiválasztható. 

A Castrol kenőanyag-kiválasztója a következő címen érhető el:
http://www.castrol.com/castrol/sectionbodycopy.do?categoryId=9041000&contentId=7074339