A Schaeffler csoport az Equip AUTO 2013 kiállításon

A Schaeffler csoport, a LuK-, INA-, FAG-termékek fejlesztője és gyártója, a világ nagy új autó és autószerviz-kiállításainak állandó szereplője. Nagydíjra nevezett terméke az E-wheel Drive, a kerékagymotor és műszaki környezete. A zsűri a végső szavazás termékkörébe ugyan beválogatta, de díjat nem kapott. Erről az Autótechnikában már írtunk (2013/8. szám, p. 6–7., Ford eWheelDrive címmel). A kiállításon elsősorban a független gépjármű-javítói piac számára kínáltak alkatrészeket, néhányat az alábbiakban mutatunk be.

Tengelykapcsoló-működtetés

Tengelykapcsoló kinyomócsapágy szöghiba-korrekcióval ➊


A kétrészes, gömbfelületen csatlakozó belső gyűrű képes a tányérrugó nyelvek állásának egyenlőtlenségéből eredő szöghibát kiegyenlíteni. A megoldás előnye, hogy csökkenti a geometriai hibából származó vibrálást, rezgést.

LuK CSC ➋


A LuK CSC – hidraulikus központi kinyomócsapágy (Concentric Slave Cylinder). Előnye az automatikus központosítás, automatikus illeszkedés. Az 1995 óta elterjedten használt alapkonstrukciót folyamatosan fejlesztik, az új beépítési igényeknek megfelelően. A képen látható CSC traktor tengelykapcsolóknál alkalmazott.

CSC főfékhengere jeladóval ➌


A kéziváltós, stop-start funkcióval rendelkező gépkocsik tengelykapcsoló-működtető rendszerének speciális, jeladóval kombinált főfékhengere van. A tengelykapcsoló-pedál benyomásakor a főfékhengerben lévő jeladó jelet küld a motorECU-hoz, a motor indítása végett.