Das WeltAuto

Új tulajdonosi háttérrel, megújult arculattal és Das WeltAuto néven várja ügyfeleit szeptembertől a Porsche Hungaria használt autókkal foglalkozó üzletága. Az egyetlen országos márkakereskedői hálózattal rendelkező, használt autókat értékesítő cég immáron 13 éve szolgálja ki hazánkban ügyfeleit.

A Porsche Holding az 1990-es évek elején, Ausztriában hozta létre használt autó üzletágát Weltauto néven. A cégvezetés elsődleges célja e terület felépítésével az újautó-értékesítés támogatása volt, mert ezáltal lehetőségük nyílt a használt gépkocsik beszámítására. Az így megvásárolt autókat – a piacon egyedülálló módon – garanciával, s egyéb kiegészítő szolgáltatásokkal értékesítették tovább. Az alapítás után szűk 10 évvel, 2000-ben a Porsche Hungaria szárnyai alatt Magyarországon is megjelent a Weltauto, amely akkor a vállalat hetedik márkájaként kezdte meg tevékenységét.

A 2012-es év végére azonban fordulópontjához érkezett a Weltauto élete. Miután a Volkswagen Csoport 2011-ben felvásárolta a Porsche Holdingot, érzékelhető volt, hogy a német anyacég szeretné a Weltauto-programot a teljes világhálózatára kiterjeszteni. E törekvések végül 2013- ra racionalizálódtak: ettől az évtől kezdve új arculattal, ám a megszokott minőségi szolgáltatásokkal, Das WeltAuto néven a márka már a Volkswagen Csoport teljes hálózatában áll az ügyfelek rendelkezésére. Az előzetes ütemezésnek megfelelően, az ősz beköszöntével az Amerikai Egyesült Államoktól kezdve Németországon át Japánig, mindenhol e márkajelzés alatt kínálják a használt autókat.

Nem torpan a használtautó-piac felfelé ívelő pályája

A Das WeltAuto magyarországi márkaigazgatója, Horváth Zoltán elmondta, hogy az átállástól függetlenül, a jelenlegi piaci lehetőségek mellett nem számít áttörő változásra a cég értékesítéseit tekintve. A hálózat várhatóan tartani fogja a 6000 darabos éves értékesítési szintjét, mivel a használtautó-piac iránt a várakozásoknak megfelelően továbbra is növekszik az érdeklődés. A Datahouse adatai alapján a 2013-as évből eltelt nyolc hónap alatt 10,7 százalékkal több tulajdonosváltás történt a tavalyi évhez viszonyítva: 2013-ban 290 802 használt autó talált új gazdára, míg 2012-ben 262 616. Az idén mutatkozó vásárlói kedv a két évvel ezelőttit is felülmúlja, s a 2010-es mélypont óta stabil növekedést mutat e terület.

Változatlanul jelentős számú autó érkezik hazánkba a külföldi piacokról, januártól augusztus végéig 40 000-nél több autót regisztráltak az okmányirodákban, ami azért számít jelentős mennyiségnek, mert tavaly tizenkét hónap alatt 53 533 gépkocsit hoztak be országunkba. Így várhatóan az idei eredmény jócskán meghaladja majd a 2012-es statisztikát. Az autóimporttal kapcsolatosan megjegyezhető még, hogy továbbra is az idős autók érkeznek leginkább hozzánk: tavaly 10,6 év volt a kocsik átlagéletkora, idén pedig már 10,8.