Gondoldó szűrés

Egy Fiat Ducato 2.8-as Jtd-hez hívtak el, mert világít a motordiagnosztika-lámpa benne.

Előzetes olvasáson volt már, és akkor az üzemanyag-szabályozó rendszer hiba volt benne eltárolva. Volt, hogy be sem indult. Meglehetősen viseletes volt már a kisbusz, megette már a java gázolaját. Előhalásztam a hátizsákból a szükséges műszereket. Nos, lássuk, mit rejt a hibatároló. Fiat lévén és korát nézve a speckó Fiat diagnosztikai és tápkábel kell. Kellett volna, persze, ha nálam lett volna, mert nem tudtam a kocsi évjáratáról, hogy az 2001-es, és ez még nem az obd csatis megoldás.

A gond elhárult, hoztam a kábelt, és kezdődhetett a hibatároló kikérdezése. Az üzemanyag-szabályozó kör volt kétszer is benne, a járműsebesség-érzékelő és az izzításvezérlő relé. De most csak a gázolaj-szabályozó körrel foglalkoztam. Fel kellett kutatni a railnyomás-szabályozót, CP1h rendszerről lévén szó, a nagynyomású szivattyú oldalán foglal helyet. Szegény Fiatnak a kartergázgyűjtő doboza el van törve, és a motorra megy szinte az összes olaj. Egy kis féktisztító csodákra képes, már lehet is látni a szelepet. A helyi szerelősrác észrevett a szelep kábelén egy kikopást. Mutasd csak – szóltam, és tényleg, a szigetelés egy ponton eltűnt.

És mellesleg hozzá tudott érni, a rezgés következtében egy olajcsőhöz és letestelődött. Ez ki lett javítva, gégecsövet húztunk rá, mert az sem volt már rajta. Hibatároló-törlés után, jöhetett a próbaút. Semmi gond nem volt vele. Állapotához képest, elég jól ment, húzott, ahogy kell. A próba során leállítás és beindítás is volt. Nem jelentkezett a hiba. Ez lehetett a gond. A kábel időnként le tudott testelődni. Másnap délelőtt kapom a telefont, hogy nem jó, megint világít a műszerfalon a kis piros befecskendező-szelep. Ismét csak az üzemanyagrendszer szabályozóköre volt eltárolva. Mégsem lett győzelem ezek szerint előző nap.

Élőadatban a kell-van értékeket néztem meg, hogy mekkora a gázolaj nyomása. Olyan 3000- es fordulatnál már 200–250 bar eltérés volt, de volt hogy több is. Alapjáraton éppen-éppen jó volt.

Ez dugulás lesz! A nyomásszabályzó előtt van egy picinyke szűrő, ez lehet eldugulva, és ennek következtében a nyomáscsökkenés nem tud megvalósulni olyan gyorsan, mint ahogy azt az ecu elvárná tőle, így letárolt egy szabályozóhibát. Itt hibáztam elsőnek, hogy nem ezzel kezdtem! Ki kell venni a szelepet.

Hát nagy nehezen! De, kijött. Szabad szemmel is jól látható volt a szűrőn a dugulás oka. Sok szennyeződés állt meg itt rajta és benne. Na, most itt szokták azonnal azt elkövetni, hogy ezt a kis alkatrészt egy vágással lecsapják.

Ez tilos! A levágás eredménye az, hogy járóbeteg lesz. A szelep, mint azt már itt az Autótechnikában írtam korábban, el fog kopni mechanikailag. És utána csere. De addig is életveszély lesz a kocsi, mert ahogy romlani fog az állapota, úgy fog különböző lefulladásokat és letiltásokat generálni, ami néhol életveszélyes szituációkat idéz elő.

Tehát, szelepcsere, ha van rá mód.

Visszatérve, hozzányúlni tilos kézzel vagy bármivel is a kis szűrőhöz. Féktisztítóban való áztatás és levegős fúvatások sorozata váltotta egymást. Amennyire lehet, kipucoltam. Egy új gumigyűrűt is kapott. Mehetett is vissza a helyére. Itt jött egy újítás a részünkről, a csavarjait imbuszra cseréltük ki. Sokkal jobban lehet hozzáférni és biztosabban, mint az eredeti torxoshoz.

És jöhetett a próba. Ugyanúgy élőadatban néztem a kell-van értéket. Már sokkal jobb, szinte egyezik a két érték. Nyomom a gázt szépen, és minimális 2-3 bar eltérés van csupán. Próbaúton is nagyon jók voltak az értékek. Majdnem egy délutánt mentünk vele és teszteltük folyamatosan. Nem volt gond.

A kérdés az, hogy meddig lesz ilyen? Amíg ismét el nem tömődik a szűrő a nyomásszabályozón. Sajnos ez van. De még aznap kapott egy friss üzemanyagszűrőt. Lehetne a tankot és az rendszert kitisztítani. De ez már csak egy tanács volt. Szóval, nem lehet megjósolni azt ilyen esetekben, hogy meddig lesz a kocsi hibamentes. Még csak tippelni sem lehet. Azt szoktam tanácsolni, hogy ha van rá mód, a gázolajszűrőt sűrűbben cseréljék, már akár féltávnál. Így tudnánk megóvni jobban a családi büdzsét egy horror árú felújítástól.

Egy szó mint száz, szűrés, szűrés, szűrés!