Gates kopásjelző

A Gates kopásjelző vagy bordafésű (1. ábra) az új Gates Mikro-V® Horizon™ segédberendezés-hajtó hosszbordás szíjakhoz készült. A Mikro-V® Horizon™ szíjcsalád igazán új, az idei Automechanikán mutatták be. A Gates a szíjas segédberendezés-hajtásrendszert ABDS rövidítéssel nevezi, mely az Accessory Belt Drive System kifejezés szó szerinti fordítása.

A kis fogazott műanyag lapka a kopásindikátor, mely mind a szíjbordák, mind a görgőbordák kopásjelzéséhez alkalmas. A Gates ennek az „ABDS Wear Indicator” nevet adta, magyarul ABDS kopásjelzőnek mondhatjuk.


1. ábra

A kopásjelzővel nem a szíjszakadás lehetséges bekövetkeztét lehet előre jelezni, szíjszakadás egyébként ennél a hajtásnál ritka, mint a fehér holló, hanem a lecsökkenő erőátvitelt.

A mai segédberendezés-hajtás sokkal nagyobb terhelést ad a szíjakra, mint akár egy évtizeddel ezelőtt. Több a segédberendezés, kisebb a rendelkezésre álló hely, így a szíjszerpentin kacskaringósabb, ezzel kisebbek a hajtott kerekek átfogási szögei és nagyobbak a törési szögek is. Továbbá, mivel a szíjtárcsák közelebb vannak egymáshoz, az egy síkban futás követelménye még szigorúbb, mert nincs kiegyenlítőhossz. A szíjak, hogy maradéktalanul átvigyék a megnövekedett hajtónyomatékot, szíjszerkezetükben, anyagukban és bordailleszkedésükben, azaz helyes futási geometriai helyzetükben, kifogástalannak kell lenniük.

Az elhasználódásból eredő szíj- és/vagy kerék- bordakopás lecsökkenti a hajtás hatásfokát és rohamos kopáshoz vezet.

A kopásjelzővel a kopást, elhasználódást már kezdeti szakaszában mutathatjuk ki, mely egyben mutatja a csere szükségességét.


2. ábra

Nézzük, hogyan kell vele vizsgálni!

A fésűt a szíj egy egyenes szakaszán nyomjuk be a szíjprofilba, a szíjbordák közé. A kopásjelzőt oldalirányban, ide-oda próbáljuk elmozdítani. Ha nem lehet, szoros az illeszkedés, akkor nincs kimutatható kopás (2/A ábra). Ha elmozdítható („lötyög”), a szíjborda oldalfala megkopott (2/B ábra). Szemre is nézzük meg a bordákat, ha nem sík, lekerekedett az oldalfal, szintén erős a kopás.

Ezt a módszert alkalmazzuk a szíjkerekeknél is a fésű 3-fogas részével (2/C ábra). Oldalirányú mozgás nem lehet (2/D ábra). A bordafelületeinek is kifogástalannak kell lennie.

Nem ajánlott kopott szíjkereket (szíjtárcsát) új szíjjal együtt használni. A szíjkopás gyorsan bekövetkezik, a szíjélettartam nagyon lerövidül.


3. ábra

Gates PIC gauge

A Gates egy új szíjdiagnosztikai módszert is kifejlesztett. Az okostelefonok adta lehetőségeket, csak sejtjük, hogy mi minden újat, reméljük hasznos dolgokat fognak az életünkbe hozni, a Gates is kinézte magának (3. ábra). Az App-ok, azaz applikációk sorába a PIC, a Part Image Capture esetünkben azt jelenti, hogy a szíjról fényképet kell készítenünk. A letöltött applikáció programja a szíj bordáinak képét elemzi, melynek révén a szíjkopásról ad információt. A szíjkopási (Belt Wear) diagnosztikai applikáció teljes neve „Gates PIC Gauge Belt Wear App”. Az angol gauge szó a mérésen túl nyomtávot, oldalirányú távolságot is jelent, ami esetünkben telitalálat.

Kedves olvasóinknak a módszerről akkor számolunk majd be, ha a közeljövőben magunk is kipróbáljuk.