MOBIL kenőanyagok automata sebességváltókhoz

DUPLAKUPLUNGOS AUTOMATA HAJTÓMŰOLAJOK

Az angol Direct Shift Gearbox elnevezés alapján DSG, vagy a Dual Clutch Transmission, azaz DCT rövidítéssel jelölt, két tengelykapcsolóval dolgozó, automata sebességváltó igazi áttörést jelent a sebességváltók műszaki megvalósításában. Ez a szerkezet egyesíti a kézikapcsolású váltó előnyeit egy hagyományos automata váltó kényelmével. A sebességfokozat váltása lágyan és gördülékenyen megy végbe a vonóerő megszakítása nélkül, de mégis nagyon gyorsan – mindössze 3–4 tizedmásodperc alatt –, miközben a váltó nem szakítja meg a motorteljesítmény továbbítását a kerekek felé. Mivel a sebességváltás gyors és közben sem szakad meg a hajtóerő átadása a kerekek felé, ezért a hagyományos automata vagy robotizált sebességváltók (elektro-hidraulikus vagy elektro-pneumatikus) soha nem érhetik el a duplakuplungos automata hajtóművek váltási sebességét, és természetesen nem tudnak váltani a húzóerő megszakítása nélkül sem.

Az ExxonMobil által kifejlesztett kenőanyag, a Mobil DCTF Multi-Vehicle egy prémium minőségű, szintetikus automata hajtóműolaj, amelyet kiváló minőségű szintetikus alapolajok és fejlett adalékrendszer felhasználásával, szervizfeltöltésre fejlesztettek ki, hogy megfeleljen az európai és az észak-amerikai járművek széles körében használt duplakuplungos sebességváltók követelményeinek. A Mobil DCTF Multi-Vehicle minden időjárási körülmények között egyenletes váltást és kényelmes vezetési élményt biztosít, miközben teljes hatékonysággal védi a hajtómű alkatrészeit és meghosszabbítja a sebességváltó élettartamát.

A Mobil DCTF Multi-Vehicle automata hajtóműfolyadék kiválóan alkalmazható pl. a VW-csoport 6 fokozatú, nedveskuplungos DSG sebességváltóiban, illetve az összkerékhajtású és a nagyobb teljesítményű, 270 Nm-nél nagyobb nyomatékot leadó, 7 fokozatú, nedveskuplungos automata hajtóművel szerelt gépjárműveiben is. Az ezektől eltérő, kisebb teljesítményű járművekben a fenti termék nem alkalmazható.

A Mobil DCTF Multi-Vehicle kenőanyagot az ExxonMobil az alábbi felhasználási területekre ajánlja:


A Mobil DCTF Multi-Vehicle használata nem ajánlott hagyományos automata vagy CVT automata sebességváltókhoz.

HAGYOMÁNYOS AUTOMATA HAJTÓMŰOLAJOK

Az automata sebességváltókban az ATF folyadékban (Automatic Transmission Fluid elnevezés alapján) úszó lamellás kuplungoknak nagyon gyors nyitást és zárást kell végrehajtaniuk. Ez egy speciális súrlódási karakterisztikát kíván a hajtóműfolyadéktól, ami az egyes hajtóműgyártóknál eltérő lehet. Természetesen ezek az olajok sem lehetnek örök életűek, ma már a gyártók is reálisabban gondolkoznak, mint korábban, és egyre inkább véges csereperiódusokat írnak elő a használatukra.

A Mobil ATF Multi-Vehicle kenőanyagot az ExxonMobil az alábbi felhasználási területekre ajánlja:


A Mobil ATF Multi-Vehicle használata nem ajánlott DCT vagy CVT automata sebességváltókhoz.

Az ExxonMobil által kifejlesztett univerzális kenőanyag, a Mobil ATF Multi-Vehicle egy prémium minőségű, teljesen szintetikus automata hajtóműolaj, amelyet kiváló minőségű szintetikus alapolajok és fejlett adalékrendszer felhasználásával fejlesztettek ki, hogy megfeleljen az európai, az ázsiai és az amerikai járművek széles körében használt automata sebességváltók követelményeinek.

A Mobil DCTF Multi-Vehicle és a Mobil ATF Multi-Vehicle kenőanyagokat a Lubexpert Hungária Kft., a Mobil kenőanyagok hivatalos magyarországi disztribútora forgalmazza.