Pillanatragasztási kisokos

Mekkora ragasztási felület alkalmas pillanatragasztóval történő ragasztásra? Kis alkatrészek és kis ragasztási felület, ahol gyors rögzítésre van szükség.

Mekkora lehet a résméret? A legtöbb pillanatragasztó esetében a résméret ne legyen nagyobb, mint 0,2 mm. A Loctite 3090 termék 5 mm-es hézagokig alkalmazható. Minél kisebb a rés, annál gyorsabb a kötés!

Melyik pillanatragasztót lehet függőleges felületen alkalmazni? A géleket, mint például a Loctite 3090 és 454.

Melyek a nehezen ragasztható műanyagok és elasztomerek? A polipropilén (PP), polietilén (PE) és a hőre lágyuló gumi anyagok nehezen ragaszthatóak. Loctite 7239 primert kell alkalmaznunk. Kiváló eredményt biztosít bármelyik Loctite pillanatragasztóval. A Loctite 770 primert kifejezetten poliolefin műanyagokhoz, mint pl. polipropilén (PP) és polietilén (PE) javasoljuk. Amikor különböző anyagokat ragasztunk, a primert csak a műanyagok felületén kell alkalmaznunk.

Milyen anyagokat nem lehet pillanatragasztókkal ragasztani? Üveget és mázas kerámiát (az anyagok lúgos tulajdonsága miatt).

Mi a különbség a rugalmas és a növelt szívóssággal rendelkező pillanatragasztók között? A rugalmas pillanatragasztókat rugalmas anyagok ragasztására (hajlításnak kitett ragasztási felületek esetében), míg a növelt szívósságú ragasztókat nagy lefejtő, ütésszerű és nyíró igénybevételek esetében alkalmazzuk.

Mit jelent a felületaktív pillanatragasztók fogalma? Ezek a termékek savas és porózus felületek ragasztására alkalmasak. Savas felületek olyan esetekben keletkeznek, amikor az anyagok gyártása során valamilyen savas eljárást alkalmazunk, pl. papír, bőr, kartonpapír, valamint horganyzott, krómozott és foszfát bevonattal ellátott acél alkatrészek esetében. Porózus felületek közé tartoznak az abszorbens anyagok, mint pl. bőr, papír, kartonpapír és textil anyagok. Ezek ragasztására pl. a Loctite 401, 431, 454, 460 és 3090 termékeket javasoljuk.

Milyen anyagok esetében szükséges egy primer alkalmazása? A kiváló eredmény eléréséhez bármelyik Loctite pillanatragasztó esetében nagyon fontos, hogy a felület tiszta és zsírmentes legyen. A Loctite 770 primert kifejezetten poliolefin műanyagokhoz, mint pl. polipropilén (PP) és polietilén (PE) javasoljuk. Amikor különböző anyagokat ragasztunk össze, a primert csak a műanyag alkatrész felületén alkalmazzuk.

Mikor szükséges egy aktivátor alkalmazása? Pillanatragasztók esetében az aktivátorokat a rögzítési idő csökkentésére és a felesleges, ragasztási felületen kívüli termék kikeményítésére és kigőzölgésének megakadályozására alkalmazunk.

Hova kell az aktivátort felvinni? Egy vékony rétegben a ragasztási felületre. Várjuk meg, míg az aktivátor elpárolog, azután vigyük fel a ragasztót a másik felületre.

Mi történik abban az esetben, ha a ragasztót közvetlenül az aktivátorral kezelt felületre juttatjuk? Ez a ragasztó idő előtti kötését okozhatja.

Milyen hosszú időre van szükség a Loctite pillanatragasztók kötéséhez? A kezdeti kötés és szilárdság néhány másodperc alatt (3 és 90 másodperc között) - az alkalmazott pillanatragasztótól függően - kialakul; a végleges kötés és szilárdság pedig 24 és 72 óra alatt jön létre, a ragasztandó anyagok, a hézag és a környezeti feltételek függvényében.

Mikor kell az alkatrészeket összeilleszteni? Rögtön a ragasztó felvitele után. A ragasztási felületek erős összenyomása csökkenti a hézagot és rövidíti a rögzítési időt.

Biztosítja-e az alkatrészek összeillesztés utáni újra pozícionálását egy lassabban kötő pillanatragasztó? – A Loctite 409 és 410 termék 60 má- sodperc alatt, a Loctite 3090 termék pedig 150 másodperc alatt köt meg. – Zsugorodnak a pillanatragasztók kötés közben? – Nem. Forrás: http://www.loctite-instantadhesives.com