A fényezés jövője - világújdonság a Sikkenstől

Eddig a fényezés és a szárítás két külön, egymástól szigorúan szétválasztott folyamat volt, így a teljes eljárásnak megvolt a maga időbeli korlátja. A Sikkens a közelmúltban mutatott be egy világújdonságot, egy olyan szerszámot, amely egyesíti a fényezési és a szárítási folyamatot, és így az eddig négyfázisú munkafolyamat kétfázisúvá válik.

Az AkzoNobel által kifejlesztett, UV-technológiával működő LED-es egységgel a Sikkens Autoclear UV-festék felvitele és szárítása egy folyamatban történik. Egy, a szórópisztolyt gallérként körülölelő tárcsáról van szó, amelybe 81 nagy teljesítményű világító diódát (LED) integráltak. Egy adapterrel ezt közvetlenül a fényezőpisztolyhoz rögzítették, és a festéket már felvitelkor megszárítják. A száradási idő így mindössze 6 percet vesz igénybe – ez a leg idő-, költség- és energiatakarékosabb fényezési eljárás napjainkban, a megtakarítás mértéke eléri a 25%-ot. Mindehhez különleges fényezőpisztolyra sincs szükség, mindenki használhatja a jól megszokott berendezését. Az UV-A-sugárzás pedig végig a biztonságos és környezetbarát tartományban marad.

Az új technológia gazdaságilag is kifizetődőbb, mivel a rövidebb száradási idővel a fényezőkabin használata jelentősen növelhető, miközben semmilyen egyéb beruházásra nincs szükség. A szerkezet a szárításhoz természetesen nem hőt használ, így messzemenően energiatakarékos. Az pedig nem hátrány, hogy az ügyfél autója sem áll olyan hosszú ideig a telepen, így csereautót is rövidebb ideig kell biztosítani, bérelni.

„Új UV-LED technológiánk eddig sosem tapasztalt alkalmazkodási lehetőséget biztosít a fényezőműhelyek számára. A teljes fényezőkabinos megoldás alternatívájaként egy további alapköve lehet a jövőbeli UV-berendezéseknek” – állítja Armin Dürr, a Sikkens szakembere. Az UV-LED technológiával két innováció talál egymásra. Így a Sikkens forradalmi UV-festék technológiájának fejlesztése is felgyorsul és felhasználóbaráttá válik.

(OG)

Forrás: www.sikkensscr.de