Humanoid robot a karosszériagyártásban – A BMW emberszerű robotokat tesztel

A Figure kaliforniai robotgyártó bejelentette, hogy megállapodást kötött a BMW-vel: a BMW és a Figure együtt kívánja kutatni az AI (mesterséges intelligencia) és a robot integrációját. A robotok a mesterséges intelligencia (AI) használatával egyre jobban tudnak kommunikálni környezetükkel. A Figure sajtóközleménye már azt mutatja, hogy nem csak a humanoid robotok autógyártásban való felhasználásáról van szó. „A BMW Manufacturing és a Figur közösen vizsgálja meg az olyan technológiai témákat, mint a mesterséges intelligencia, a robotvezérlés, a gyártási virtualizáció és a robotintegráció” – áll a közleményben.

Robert Engelhorn, a BMW Manufacturing egyesült államokbeli vezérigazgatója így nyilatkozott: „Az autóipar és vele együtt a járműgyártás is gyorsan fejlődik. Az általános célú robotok használata hatékonyabbá teheti a termelékenységet, kielégítheti ügyfeleink növekvő igényeit, és lehetővé teszi csapatunk számára, hogy az előttünk álló változásra összpontosítson.”

A BMW spartanburgi gyára már úttörő szerepet játszott a robotok új generációjának tesztelésében. A vállalat körülbelül tíz éve használt először kollaboratív robotokat, úgynevezett kobotokat. Ezek kölcsönhatásba léphetnek az emberekkel védőkerítés nélkül. Az autóajtók össze-szerelésének kezdeti projektjei után, ahol például szigetelést használtak, ma már sok területen alkalmaznak ilyen robotokat. Az autógyártó logisztikájában például átvállalják a kisebb alkatrészek konténereinek kezelését. Az ilyen kobotokat ma már az autóiparon kívül is sok helyen alkalmazzák.

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.