Energia- és víztakarékos csúcstechnológiával

Az új Audi A5 gyártása modernizált létesítményekben és optimalizált gyártási folyamatokkal indul. Ez „csak” a kezdet, mert a gyártásmegújítás kiteljesedése 2025-re várható. Vezérelvük: kisebb energiafogyasztás és fenntartható vízhasználat a járműgyártásban, növelt automatizáltság és innovatív technológiák bevezetése.

Az új Audi A5 családdal a Premium Platform Combustion (PPC-) alapú, részben villamosított hajtásrendszerekkel és új elektronikai architektúrával rendelkező első modellek gördülnek le a gyártósorról Neckarsulmban. A cél: a „360factory” gyártási stratégia alapján 2025-től az összes Neckarsulmban gyártott modell nettó karbonsemleges lesz. Ennek eléréséhez az Audi hatékonyabb gyártósorokra, nagyobb automatizáltságra és innovatív technológiákra támaszkodik. Ezzel párhuzamosan jövőbiztos gyártási infrastruktúrát hoznak létre. 2025-ig az összes Audi gyártóhely világszerte CO2-semleges gyártást fog megvalósítani.


Változások a felület-bevonatolásban, -festésben

Amikor 2025-ben elkészül, a neckarsulmi helyszínen található felújított festőüzem az autóipar egyik legmodernebb létesítménye lesz. Számos folyamatot már optimalizáltak és környezetbarát eljárásokat vezettek be az Audi A5 gyártásának elindítására. Míg a fenntartható vízbázisú festékek régóta szabványosak az Audinál, a legújabb modellek egy új festési folyamaton is átesnek. A töltőanyag helyett egy előzónafestéket alkalmaznak, amelyet nedves-nedves technikával lehet felvinni. A korábbi különálló szárítási folyamat szükségtelenné válik, lehetővé téve, hogy jelentősen csökkentse az energiafogyasztást: akár 140 kWh is megtakarítható járművenként. Neckarsulmban az Audi modern és hatékony módszerekre támaszkodik a korrózió megelőzése érdekében. A katódos merítési festés például magában foglalja a karosszéria megforgatását és fejjel lefelé merítését a tartályban. Ez helytakarékosabb és alaposabb, mivel elkerülhető a minimális légbuborékok képződése és a szennyeződések lerakódása.

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.