Lemezt alakítani csak finoman, ujjheggyel érzékelve

A szakszerű és előírás szerinti karosszéria-helyreállításhoz igényes szakmai szintű képzés és a feladat végrehajtásának megfelelő szerszám szükséges, állítja a Carbon GmbH értékesítési vezetője, Siegbert Müller. Véleménye szerint vállalatuk a „MIRACLE” megnevezésű egyengető/kihúzató rendszere mindkét követelményének megfelel. A rendszer gyakorlati elfogadtatása érdekében egy ismert független szakértő véleményére alapozva az F+K szerkesztősége a Schweinfurti Fahrzeugakademie-n szervezte meg a rendszer bemutatását, és részletesen publikálta a folyóiratban. A bemutató rangját nagyban emelte a készülék bemutatására felkért független, a Miracle-al először dolgozó szakértő, oktató jelenléte. A cég képviselője szerint a „Miracle” az alapelvét tekintve nem új, de a cégnél állandóan dolgoznak a már régóta használt alapberendezés, a Line-Puller sokoldalú felhasználását elősegítő továbbfejlesztésén. Ennek egyik eredménye az új rendszer, melyet a cikkben Strong-Puller-ként is emlegetnek.

A Line-Pullerrel a karosszéria külső részén nagy felületen deformálódott burkolólemezek állíthatók helyre. 1300, illetve 1500 mm hosszúságával elsősorban az ajtókon és az oldalfalakon keletkezett károk megszüntetésére fejlesztették ki (1. ábra). Az alapegység kiegészülve egy mérőberendezéssel, egy eltolható húzóberendezéssel, vákuumos tapadótányérokkal, valamint különböző megtámasztásokkal a rendszer alkalmas „egyemberes” munkavégzésre. Mielőtt a Line-Pullerral dolgoznánk, a MIRACLE-hoz kifejlesztett – a lemezből speciális alakra kisajtolt – kihúzószerszámokat (2. ábra) kell a kihúzandó felületre felhegeszteni. Előtte a felületet alaposan meg kell tisztítani, mert csak így garantálható a kihúzószerszámok fix ülése/rögzülése. Felhegesztésükhöz az áramforráson speciális beállítást kell végezni. Az egyes műveletekhez szükséges kapcsolóállásokat külön-külön vázlatos jelekkel jelölik, elősegítve kevésbé tapasztalt szakemberek számára is az áramerősség és feszültség közötti helyes arány beállítását.


1. ábra


2. ábra


3. ábra

A kihúzandó felületet finoman kell masszírozni, a gyors, kényszerítő alakítás helyett. Természetes követelmény a kihúzató egység csatlakoztatása a sérült hely közvetlen környezetében. Miután az összes kihúzószerszámot felhegesztettük, pozícionálni kell a Line-Pullert a tapadótányérokkal a hibahely közelében úgy, hogy a húzókampó a húzandó szerszámokat összetartó rúdba problémamentesen beakasztható legyen. Ezt követően helyezhető fel a Line-Puller. Minden lazán funkcionál anélkül, hogy a rendszer labilis lenne, magyarázza a cég képviselője. Ha az egyszerű megtámasztást nem tartjuk elégségesnek, osztott tartólábakat lehet felszerelni, melyek ugyancsak flexibilisek.


4. ábra

A pozícionálás befejezése után a menetes orsó forgatásával a húzókampót be kell akasztani (3. ábra), majd a rendszert kézzel (4. ábra) előfeszíteni, és már következhet is a tulajdonképpeni kihúzatás/kiegyengetés. A húzóerő 2 tonnáig növelhető.


5. ábra

Ettől kezdve érvényes a cím szövege, azaz: „ujjheggyel érzékelhető finomsággal” szabad csak dolgozni, azaz apró lépésekkel kell a lemezből a hibát kimasszírozni, mindig a legmegfelelőbb helyen lévő szerszám óvatos meghúzásával. Egyidejűleg a húzókampót állandóan után kell állítani. Aki sokat húz, túlhúz, és következhet a sok utómunka, állítják a cég képviselői. Aki az érzéseiben nem biztos és a túlhúzást el akarja kerülni, használjon mérővonalzót (5. ábra). A kész méretre beállított Line-Pullerrel egy sértetlen helyen vegyünk méretet és ezt vigyük át az adott alakítási helyre. Ha a kihúzatás a Pullerral nem megfelelő minőségű, a sérülés megszüntetésére használhatjuk a készletben szállított alu.-titán ötvözésű egyengető kalapácsot. Mialatt a Strong-Puller a sérült helyet húzás alatt tartja, a meglévő kisebb gyűrődéseket apró ütésekkel szüntethetjük meg (6. ábra). Az egyengető kalapács keskeny oldalával ugyanis a lemezt tovább alakítjuk, akaratlanul kivesszük belőle a feszültséget (alakíthatóbb lesz), és a húzással már a lemezt célzottan a szükséges irányba terelhetjük.


6. ábra


7. ábra


8. ábra

Azt is megfigyelhetjük, hogy míg az alakítás helyét feszültség alatt tartjuk, tanácsos az egyengető kalapács lapos fejével a lemezt tovább alakítani (7. ábra). De a 7. ábra azt is hivatott igazolni, hogy a lemez szétvágása és fűzés nélkül egy masszív benyomódás a küszöbtartományban helyreállítható a Miracle-rendszer helyes alkalmazásával igényes utánmunkálás nélkül. A 8. ábrán látható ide-oda mozgatható súllyal pontnyi pontossággal a sérült zónában az utolsó pici egyenetlenségek is megszüntethetők. A készlethez tartozó ide-oda mozgatható ütősúlyos kalapácsot ott használják elsősorban, ahol az Easy-Puller már túl nagy. Az ütősúlyos kalapácsot is felhegesztik, és az ütősúly lendületével tüntetik el a horpadásokat.

Ezt követően leszerelve a Pullert és a húzószerszámokat tapasztalhatjuk, hogy csak nagyon kevés befejező, finiselő munkára van szükség.

Különböző pullerek a használatban

Kisebb sérülések megszüntetésére, mint például a hosszú behúzások a karosszérialemezen, az Easy-Pullert (9. ábra) kell elővenni, mely csekély tömegével és ergonómiailag kialakított fogantyújával is meggyőző. Mielőtt az Easy-Pullerrel az utolsó kis deformációkat is kisimítanánk az áramfejlesztőt is megfelelő állásba kell állítani. Ehhez elég egy pillantás a készülékhomloklapra, ahol a helyes beállításról a vázlatrajz tájékoztat. Az Easy-Pullerhez különböző, alapvetően alakjában – kerek vagy négyszögletes – és nagyságában is eltérő támasztókészülékek vannak rendszeresítve. Az Easy-Puller áramellátása flexibilis csatlakozáson keresztül történik, így a szerszám bármely mozgását engedélyezi, illetve követi. Minden alkatrészt értékes minőségi anyagból készítettek, törésre nem hajlamosak. Jó példája ennek a rugalmas áramcsatlakozó és az állítható fogantyúszélesség.


9. ábra


10. ábra

Az Easy-Pullert a támasztókészülékkel síkban fogják fel, egyidejűleg meghúzva a fogantyút. Ha a fogantyút nyitjuk, a csúcs a lemez irányába mozdul el. Így lehet csupán pontnyi pontossággal dolgozni, melyhez jön még az első teszt is, amikor semmiféle gombot nem kell megnyomni az első hegesztési kötés létrejöttéhez. Ha a fogantyút feszültségmentesítjük, ezzel létrejön a rézcsúcs és a lemez közötti érintkezés, és automatikusan megtörténik az összehegedés. A kézi fogantyúval a benyomódások ugyanolyan pontosan és egyszerűen „kimasszírozhatók”, mint a Line-Pullerrel. Az Easy-Puller oldása egyszerűen az orsó elfordításával történik.


11. ábra

A 10. ábrán különösen merev karosszériarészek hibaelhárítását láthatjuk a Miracle-rendszer Strong-Pullerével. Egy kihúzatóberendezéssel kombinálva, a javítások különböző irányokba egyidejűleg lehetségesek.

A 11. ábrán az oktató és gyakorlatvezető Karl-Heinz Bendert láthatjuk munka közben. Tapasztalatait így összegezte: „ez kétségkívül a legjobb rendszer, amellyel én eddig dolgoztam. Már rövid idő után kifejlődik az emberben az ujjjhegyérzés a szerszám vonatkozásában úgy, hogy a „készre munkálás” már kétórás gyakorlat után is megvalósítható”. 


12. ábra

A bemutató résztvevői és szakértői meggyőződtek a húzólemezek javításához kifejlesztett véglevágó készülék (12. ábra) hasznosságáról is. A már felhegesztett, majd leválasztott lemezek végét egyszerűen egy készülékben meghatározott, azonos méretre levágják, és ezt addig ismétlik, míg a végek hegeszthetősége fennáll.

Végkövetkeztetések

A szakértők a bemutató alapján meggyőződéssel ajánlották a Strong-Puller használatát különösen merev lemezek, mint küszöbök, oszlopok, vagy más éles sarkú, peremezett részek viszonylag egyszerű, nehézségek nélküli helyreállítására. A készüléket, mint már említettük max. 2 tonnára méretezték, alapára 3000 euróval indul. A tapasztalatok szerint már az első húzással a sérülés kb. 80%-a visszaalakítható. Természetesen ennek eléréséhez egy bizonyos gyakorlat is szükséges. Amennyiben a Strong-Puller nagysága és kialakítása miatt egy adott feladatra nem használható, javasolja a szakember a Lever-Pullerhez visszanyúlni. Itt az emelési hossz változtatható úgy, hogy a húzóerő-növekedés 300%-os is lehet. Két állítható támasztólábbal a Lever-Puller szinte bármilyen felületen bevethető.

Egyhangúan meg vannak győződve: „a javítás minősége a kiképzésen áll vagy bukik.” Ehhez tartozik nemcsak a vásárláskori betanítás, hanem a továbbképzés, amikor a készülék már használatban van. Mert csak így lehet munka közben a tapasztalatszerzés során jelentkező hibákat megszüntetni, a felmerülő problémákat megbeszélni és a Miracle készülék teljesítményét maximálisan kihasználni.