A Continental megvásárolta az Omitecet

Arra a legtöbb beszállítóóriás már rájött, hogy az őket többnyire fenyegetettségben, rabszolgasorban tartó autógyártóktól származó bevételek mellett juthat pénz számukra az autófenntartásból is, különösen a függetlenek piacán. 

 

Túl az alkatrészeladáson, az esetleges franchise-díjakon – főleg ha rendszerbeszállítók – a diagnosztika lehet az egyik erősségük. Az irányított rendszerek diagnosztikája nélkül ma az autójavítás nemhogy félkarú óriás, hanem semmi. Természetesen annak nincs értelme, hogy az általuk kínált diagnosztika csak a saját gyártmányú rendszerekhez legyen alkalmas, „mindent vivő” megoldásokra kell törekedni. Ezt a Bosch ismerte fel talán először, immár jó 20 éve, a KTS „kisfejsze” piacra kerülésekor. Azt is belátták a nagyok, hogy egy multibrand diagnosztika kifejlesztésére, ha még erejük lenne is, idejük nincs. Társulni kell valakivel, vagy meg kell venni azt, aki már régen a pályán van. Ezt a vélekedésünket igazolja a Continental közelmúltbeli bevásárlása is.

A Continental „független aftermarket” üzletága megvásárolta a diagnosztikaspecialista Omitec Group Ltd.-t. Az angliai központú Omitec a diagnosztikai műszereken túl garázsberendezés-gyártó is.

A Continental és az Omitec eddig is sikeresen együttműködött, 2008-ban jelentkeztek a VDO márkán keresztül, „Contisys” néven egy többmárkás szkennerrel. Később, 2010-ben az Omitec tulajdonában lévő Autodiagnos készülékek kereskedelmére a VDO kizárólagosságot kapott Németország, Ausztria és Svájc piacára.

Az Omitec megvásárlásával a Continental birtokába kerültek az Omitec, Crypton és Autodiagnos márkanevek is.