Türelmi idő

Az Autotechnika szakkiállításon 2011-ben először lépett kiállítóként a nagyközönség elé a JAF, a Járműipari Adatbázis Forgalmazók Szakmai Testülete a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal közösen.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kiállítás első napjától 2012. január 16-ig felfüggeszti a gépjárműfenntartó iparban működő műhelyek szigorú szoftverellenőrzését, mintegy haladékot adva a szervizeknek szoftvereik legalizálására. Mint az már a kiállítás sajtótájékoztatóján kiderült, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) feladatának tekinti a gépjárműfenntartó ipar szerzői joggal kapcsolatos problémáinak megoldását, legyen szó ellenőrzésekről vagy prevencióról. Az első számú partnerük a témában a Járműipari Adatbázis Forgalmazók Szakmai Testülete (JAF).

Suller Attila, a NAV vám- és jövedéki ügyekben illetékes szóvivője az Autótechnika sajtótájékoztatóján elmondta, hogy szinte minden műhelyben találtak problémát, ám azt is hozzátette, hogy az emberek általánosságban tájékozatlanok a szerzői joggal kapcsolatban.

A NAV szóvivője azt is elmondta, hogy az illegális szoftverek közel sem naprakészek. A JAF korábban is beszélt már arról, hogy régebbi szoftverek használatával a közúti közlekedés biztonságát is veszélyeztethetik a szervizek.

– Mi történik 2012. január 16-a után? Lesz-e változás a novemberben felfüggesztett ellenőrzésekhez képest?

– A NAV folytatja a szigorú ellenőrzéseket, ezzel egyidejűleg bővítve is az ellenőrzött területeket. A két hónap ugyan nem elegendő, hogy mindenki áttérjen a legális szoftverek használatára, de ha igazoltan megkezdi szoftverei legalizálását, az már biztató jel a hatóság számára. Azt is vizsgálhatják majd, hogy például honnan származnak azok a diagnosztikai eszközök, melyeken illegális szoftver fut. Természetesen, jövőre is lefoglalják ezeket az eszközöket, de szükség esetén a gépek forgalmazóival is felveszik majd a kapcsolatot. A JAF középtávú célja az, hogy a NAV Szellemi Tulajdonjog-védelmi Osztályának nyomozói is jelen legyenek az ellenőrzések során, hiszen nekik sokkal nagyobb tapasztalatuk van a hamis szoftverek, alkatrészek terén, mint bárkinek az országban.

– Ez jelenti azt, hogy a szoftverellenőrzés egy sokkal összetettebb, átfogóbb vizsgálatot takar majd?

– Azon dolgozunk, hogy a legális piac szereplői ne szenvedjenek versenyhátrányt a szürke-, illetve feketegazdasággal szemben. A NAV Szellemi Tulajdonjog-védelmi Osztályával egyetértésben azt gondoljuk, hogy egy ilyen, komplex ellenőrzéssel gyorsabban tudunk eredményeket elérni azoknál is, akik a kiállításon látványosan elfordították a fejüket a standunk láttán.