A Volkswagen átveszi az MAN-t

A Volkswagen az MAN átvételét az EU-bizottsággal hivatalosan megvizsgáltatja. Európa legnagyobb autógyártója augusztus végén fúziókontrollt jelentett be Brüsszelnek. A hivatal most vizsgálja, hogy a Volkswagen MAN-ben történt részarány-növelése, mely meghaladja az 50%-ot, versenyjogilag megengedhető-e. Pozitív döntés év végére várható, jelentette ki a konszern. Ez sok országban megtörtént már, többek között Németországban, az USA-ban, Japánban, Mexikóban és Törökországban.

A Volkswagen májusban az MAN-részvényekre több mint 30%-os kötelező részvénycsomag-növelést terjesztett elő. Amennyiben a brüsszeli versenyfelügyelők a többségi részvényátvételt elismerik, abban az esetben a wolfsburgiaknak épp 56%-os részesedésük lesz az MAN-ben. A müncheni teherautó-, busz- és gépgyártó specialistának ezzel 253 éves függetlensége szűnik meg.

Az EU-bizottság versenyhivatalának főigazgatósága a felelős a kartellfelügyeletért és a fúziókontrollért, ha az érintett vállalatoknak együttesen világszinten több mint 5 milliárd euró a forgalmuk, és egy részét ebből az EU-tagállamokban érték el. A vizsgálattal azt akadályozzák meg, hogy a cégek az egyesülés után uralkodó piaci helyzetbe kerüljenek.