Jogszabályváltozások a szellemitulajdon-védelem területén

Az Autótechnika újság korábbi számaiban már mind a járműipari szoftverek forgalmazói, mind az autószerelő műhelyek szempontjából olvashattak az illegális szoftverkereskedelem és illegális szoftverhasználat következményeiről: súlyos anyagi és erkölcsi kár a szoftvergyártóknak és -forgalmazóknak, versenyhátrány a legálisan működő, legális szoftvereket használó műhelyeknek, hozzájárulás a feketegazdaság növeléséhez, a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok terjedéséhez, a nem aktualizált verziók használata miatt potenciális élet- és baleset- biztonsági kockázat a járműtulajdonosokra nézve.

A probléma összetettsége miatt szükség van mind az állami szerepvállalás, a hatósági fellépés erősítésére, mind az iparágak részéről aktívabb fellépésre jogaik érvényesítése érdekében.

Hazánkban a szellemitulajdon-védelem kormányzati központja a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH), amely 2011. január 1-jétől viseli a korábbi Magyar Szabadalmi Hivatal helyett ezt az új nevét. Az SZTNH felel az iparjogvédelmi hatósági eljárások (így pl. a szabadalmi, védjegy, használatiminta-oltalmi, formatervezésiminta-oltalmi lajstromozási eljárások) lefolytatásáért és számos szerzői jogi feladatkörrel is bír, ez a hivatal vezeti az önkéntes műnyilvántartást is. Az SZTNH fontos szerepet vállal a szellemi tulajdonjogok megsértése elleni fellépés koordinálásában, működteti és titkárságát adja a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT). A HENT 2008 óta működik a tanácsadó, koordináló testületként a hamisítás és kalózkodás elleni kérdésekben, fő célkitűzései a hatósági jogérvényesítési eljárások hatékonyabbá tétele és a lakossági tudatosság növelése. A 2011. január 1-jén hatályba lépett 287/2010. (XII. 16.) Korm. rendelet jogszabályi alapot is adott a HENT működésének.

A testületnek tagjai azok az állami szervek, amelynek feladatkörük van a szellemitulajdon-védelemmel kapcsolatban, így a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, de az illetékes minisztériumok képviselői is, a tagság másik felét pedig szakmai, iparági érdek-képviseleti szervezetek teszik ki. A HENT feladata a jogérvényesítés terén mutatkozó nehézségek elhárítására jogszabály-módosítások kezdeményezése, a jogérvényesítésben részt vevő nyomozóhatóság és más állami szervek munkatársainak képzése, valamint tájékoztatás, felvilágosítás, mind a jogsértésekkel sújtott vállalkozói szektor, mind a lakosság, különösen a fiatalok körében. 2011. március középétől április középig tart például az a felmérés, amely az ország valamennyi középiskolájában kívánja felmérni a diákok ismereteit és attitűdjeit a szellemi termékek felhasználásával kapcsolatban, tisztában vannak-e a fájlmegosztás jogi következményeivel, tudják-e, hogyan idézhetnek egy másik műből, és vásárolnak-e egyáltalán legális termékeket a szerzői jog által védett tartalmakhoz való illegális hozzáférési lehetőségek elterjedése mellett.

A szellemi termékek jogosultjai jogaik megsértése esetén alapvetően az alábbi jogérvényesítési utakat vehetik igénybe: polgári jogi eljárást indíthatnak, büntető feljelentést tehetnek, az interneten elkövetett jogsértések ellen az értesítési és eltávolítási eljárást alkalmazhatják, az Európai Unión kívülről érkező hamis, kalóztermékek elleni fellépés eszközeként vámhatósági intézkedés iránti kérelmet nyújthatnak be.

Fontos változás a büntetőjogi jogérvényesítésben, hogy a büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény módosítása következtében 2011. január 1-jétől a szellemi tulajdonjogokat sértő bűncselekmények, így az áru hamis megjelölése, a bitorlás, a szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése, a szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok védelmét biztosító műszaki intézkedés kijátszása, jogkezelési adat meghamisítása és az iparjogvédelmi jogok megsértése bűncselekmények miatt kizárólag a Nemzeti Adó- és Vámhivatal végzi a nyomozást, a rendőrség nem rendelkezik nyomozóhatósági hatáskörrel e bűncselekmények tekintetében, tehát az ilyen tárgyú feljelentésekkel a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz kell fordulni.

A HENT-ről bővebb információkat a www.hamisitasellen.hu weboldalon találhatnak, továbbá kérdéseiket, javaslataikat e témában a hent@hipo.gov.hu e-mail címre küldhetik meg.

dr. Tóth Zita

Hamisítás Elleni Nemzeti Testület titkára

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Felmérés a magyar középiskolákban a szerzői jogról és a hamisításról

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület – a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkársága támogatásával – országos felmérést indított 2011. március közepén, amelyben a középiskolások szellemi tulajdonnal, különösen a szerzői jogi védelem alatt álló tartalmak on-line felhasználásával, valamint a termékhamisítással kapcsolatos ismereteit, attitűdjét vizsgálja. A felmérés ötletadója a Járműipari Adatbázis Forgalmazók Szemináriuma volt, amely a kérdőív kidolgozásában is szorosan együttműködött a Hamisítás Elleni Nemzeti Testülettel.

A felmérés kezdeményezői hangsúlyozzák, hogy az internet rendszeres használata mellett elengedhetetlen, hogy a diákok a számítástechnikai ismereteken kívül a kreatív alkotótevékenység eredményeként megszülető szellemi alkotások (pl. zene, film, szoftver, könyv, fotóművészeti alkotás) értékével és védelmével kapcsolatos alapvető ismeretekkel rendelkezzenek, és – mint a jelen és a jövő szerzői, alkotói, vállalkozói – az ezzel összefüggő jogaikkal és kötelezettségeikkel tisztában legyenek. A felmérés távlati célja tehát egy olyan új generáció „felnevelésének” elősegítése, amelynek tagjai nemcsak tudatos alkotók, de tudatos felhasználók is a XXI. századi, fejlődő magyar kreatív ipar különböző ágazatainak (pl. design, zene, képzőművészet) területein. A középiskolások tájékozottságának felmérése érdekében a kérdőív olyan témákat érint, mint pl. az idézés módja egy interneten található anyagból, a szerzői jog által védett tartalmak (zene, film, könyv) megosztása az interneten, a szerzőket megillető jogdíj, valamint a szellemi tulajdonjogok megsértésének (hamisítás, kalózkodás) következményei.

A felmérés célja az is, hogy a kérdések által felkeltse a fiatalok érdeklődését és növelje érzékenységüket a hamisítás, kalózkodás problémája iránt. A kérdőív kitöltésének végén ezért a felmérés kérdései által érintett, szellemi tulajdonra – beleértve a szerzői jogokat – vonatkozó alapvető információkhoz jutnak a diákok. A felmérés eredményei egyúttal alapul szolgálhatnak a rendszeres szellemitulajdon-védelmi oktatás kialakításához és elindításához.

A kérdőívek kitöltésére 2011. április 12-éig van lehetőségük az iskoláknak. A felmérés eredményeinek a közzététele április végén várható. A felmérésben részt vevő középiskolák közül három iskola különleges jutalomban részesül: a ProArt – Szövetség a Szerzői Jogokért, az Előadóművészi Jogvédő Iroda és az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület jóvoltából a szerencsés intézmények diákjai meglepetéskoncerten vehetnek részt.

A HENT ezúton is megköszöni az Autószerelők Országos Egyesülete elnökének, Spindler Tibor úrnak, hogy a járműtechnikai szakközépiskolák műszaki igazgatóinak figyelmét külön felhívta az ügy fontosságára.