A Knorr-Bremse fejlesztési tervei

A Knorr-Bremse vizsgálja annak lehetőségét, hogy új gyárat épít Kecskeméten, nem messze meglévő telephelyétől – hangzott el Kecskemét Önkormányzata és a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. közös sajtótájékoztatóján, amelyen részt vett dr. Zombor Gábor polgármester, valamint Lepsényi István, a társaság vezérigazgatója.

A Knorr-Bremse a Déli Iparterületen olyan gyártó, adminisztrációs és K+F tevékenység folytatására alkalmas létesítményt kíván megvalósítani, amely maximálisan megfelel a jövő kor követelményeinek és hosszú távon teszi lehetővé a hatékony és magas minőséget biztosító gyártási körülmények megteremtését, és amellyel a cég Kecskeméten és a Dél-alföldi régióban betöltött hangsúlyos szerepe tovább erősödik.

Az üzem megvalósítása érdekében a vállalat egy 2,7 ha nagyságú, a Déli Iparterületen fekvő ingatlant vásárol meg az önkormányzattól, amelyet a város zártkörű pályázat keretében értékesített.

A megvásárolt, valamint a vele szomszédos – már a vállalat tulajdonában lévő – ingatlan egyesítésével jön létre az a terület, amelyen a fejlesztés történik. Lepsényi István, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. vezérigazgatója elmondta, hogy a vállalat mintegy 4,5 milliárd forintos költségvetéssel tervezett beruházása pályázat formájában, állami támogatással valósulna meg.

A tervek szerint a Knorr-Bremse az elmúlt hónapok átlag létszámához képest több mint 110 munkatárssal bővítené alkalmazottainak számát az új beruházással. A csaknem 20 000 négyzetméteren tervezett modern, egyedileg kialakított gyári, fejlesztő és irodai épületek megvalósításához a Knorr-Bremse európai uniós társfinanszírozású támogatást kíván igénybe venni. A tervek szerint az új létesítményben 2012-ben kezdődne a gyártás.

Az új üzemben a gyártáshoz bizonyos területeken új technológiát honosítanának meg, valamint a legmodernebb épülettechnikai és a hatékony energiafelhasználást célzó innovatív, illetve környezetbarát vezérlési technológiákat alkalmaznának. A „fenntarthatóság” jegyében jelentősen csökkenne az új gyár energiaszükséglete, és ezáltal annak működési költsége.

A vállalat és az önkormányzat között hosszú évek óta kiváló az együttműködés. A Knorr-Bremse Kft. segíti a szakképző intézmények oktatómunkáját, állandó szakmai gyakorlati helyet biztosít a tanulók részére, szakképzési hozzájárulással támogatja az intézményeket. A Kecskeméti Főiskola Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Karával szintén erőteljes az együttműködés a kutatás és fejlesztés területén. A társaság által nyújtott támogatás jelentősen hozzájárul a főiskolai oktatási feltételek javításához.