Telepi környezetvédelem 2010/IV. negyedév

A második félév feladatai:

– Az első félév értékelése, elemzése, naplók (környezetvédelmi, kárvédelmi, munkavédelmi, stb.) vezetésének pótlása.

– Naplók folyamatos vezetése – veszélyes hulladékszállítás beírása. Az alkalmazott technológiáknál – autójavítás, a műszaki vizsgára felkészítés során – használatos veszélyes anyagok és veszélyes készítmények a lehető legkisebb környezetkárosítással járó tárolása, használata a BIZTONSÁGI ADATLAP előírásai (technológiai, munkavédelmi, környezetvédelmi) szerint.

– Veszélyes hulladék gyűjtőhely állapotvizsgálata, javítása szükség szerint: kibetonozott padozat, kármentő perem, fedél, kerítés, lakattal elzárható ajtó, fedéllel ellátott fémedények állapota, feliratok a szelektív gyűjtésnek megfelelően.

– Rendszeres, mindennapos környezetvédelmi feladatok a veszélyes anyagok és veszélyes készítmények előírásos raktározása, alkalmazásuknál az „R+S” jelölés figyelembe vétele, betartása, a veszélyes hulladék műhelyi tárolása, napi eltávolítása a gyűjtőhelyre.

A telepszemléről röviden

A szemlét célszerű háromhavonta elvégezni, jegyzőkönyvet felvenni, a hiányosságokat pontokba szedve rögzíteni és a teendőket meghatározni (határidők, felelősök).

A telepszemle összetett szemle kell, hogy legyen – szakmailag sem választhatók szét – környezetvédelmi, munkavédelmi, tűz- és vagyonvédelmi szakmai szempontok szerint.

Megszervezése a telepvezető feladata. A szemle során feltárt hiányosságokról intézkedni kell.

A szemlére felkészítés a telep (műhely) környezetvédelmi rendszerének előzetes ellenőrzése, szemlére előkészítése. A szemle mindig az előző szemlén készült jegyzőkönyv átnézésével (felolvasása a bizottság előtt) és az ott megjelölt intézkedések ellenőrzésével kezdődik.

A fentiekkel kapcsolatos kérdésekre szívesen adok felvilágosítás az esti órákban 17-19 óra között a 06-1/3566-186-os telefonon.